Херсонське міське управління тримає руку на пульсі з питань безпечності харчових продуктів, які виробляються на території міста Херсону

17.10.2017 року на базі Херсонського міського управління організовано та проведено семінар-нараду з представниками операторів ринку, які займаються виробництвом харчових продуктів тваринного походження. За даним видом діяльності здійснюється постійний державний контроль уповноваженими лікарями ветеринарної медицини Херсонської міської державної лікарні ветеринарної медицини. Херсонським міськимуправлінням  налагоджена постійна комунікація з суб’єктами господарювання, які провадять діяльність з обігу харчових продуктів у напрямку безпечності харчових продуктів.

Наразі  найбільш актуальним питанням є розробка програми передумов та запровадження системи якості НАССР. Щонайменше один раз на місяць проводяться зустрічі по різним напрямкам з питань, які порушує Держпродспоживслужба перед операторами ринку, або навпаки. На нарадах обговорюються проблемні аспекти, фахівцями Херсонського міського управління проводяться навчання або роз’яснення законодавства стосовно харчових продуктів,  відбувається обмін досвідом, приймаються рішення щодо подальших  сумісних дій в рамках дотриманням вимог чинного законодавства.

Але трапляються і не дуже приємні моменти. Так, причиною наради 17.10.2017 року послужила ситуація в м. Херсоні, що склалась внаслідок впровадженого державою мораторію на перевірки, з метою полегшення ведення бізнесу в країні. Деякі підприємці сприйняли його як можливість не виконувати та грубо порушувати вимоги чинного законодавства, в нашому випадку щодо безпечності харчових продуктів.

Враховуючи масові випадки інфекційних захворювань,харчових отруєнь,на території країни, що пов’язані з вживанням неякісних харчових продуктів, Херсонське міське управління посилило контроль на території міста за операторами ринку, що провадять діяльність з обігу харчових продуктів. Надані доручення уповноваженим (офіційним) лікарям ветеринарної медицини, лабораторіям ветеринарно-санітарної експертизи на ринках посилити заходи контролю за безпекою харчових продуктів. Здійснюється постійне спілкування з суб’єктами господарювання, щодо безпечності харчових продуктів та необхідності систематичного лабораторного контролю за харчовими продуктами на показники безпеки.

Так, проаналізувавши кількість, якість та періодичність досліджень, в даному випадку оцінювались підприємства по виробництву харчових продуктів тваринного походження, встановлено, що деякі підприємства м. Херсону, недотримуються періодичності досліджень  харчових продуктів або взагалі їх не здійснюють. При цьому споживачам видають продукцію  як безпечну.

Звичайно, маючи такі факти Херсонське міське управлінняоперативно вжило заходи реагування, зібравши на нараду всіх виробників продукції тваринного походження, що здійснюють свою діяльність на території міста.За результатами наради оператори ринкупід підпис ознайомленні з вимогами чинного законодавства у сфері харчових продуктів щодо необхідності обов’язкового дослідження продукції  на показники безпеки. Повідомлено, що при порушенні цих вимог  будуть розглядатися питання щодо відкликання експлуатаційних дозволів на право виробництва харчових продуктів.Слід зазначити, що усі оператори ринку погодились з даною вимогою та пообіцяли її виконувати.

Дане питання знаходиться на особливому контролі у керівництва Головного  управління Держпродспоживслужби в Херсонській області. Тому, як то кажуть, Держпродспоживслужба тримає руку на пульсі з даного питання, а саме щодо безпечності харчових продуктів.

До того ж, користуючись нагодою,  ще раз обговорене питання розробки програми передумов та запровадження системи якості НАССР.

Також хочемо подякувати всім суб’єктам господарювання, які відгукуються  на наші запрошення та беруть участь у  відповідних заходах (семінари-навчання, наради, тощо).