Херсонська обласна фітосанітарна лабораторія: професіоналізм та новітні технології

Херсонська обласна фітосанітарна лабораторія заснована 1961 року. Пройшовши шлях у понад півстоліття і низку реорганізацій, нині – це державна установа, яка, відповідно до Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, знаходиться у сфері управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Очолює Херсонську фіто санітарну лабораторію Микола Руденко.

Українським державним центром стандартизації і сертифікації лабораторія акредитована за наступними видами експертиз: ентомологія, мікологія, бактеріологія, гельмінтологія, гербологія, вірусологія, а від 2017 року розпочав роботу відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу, який проводить експертизу насіння за такими показниками: визначення маси 1000 насінин, визначення схожості, енергії проростання насіння, визначення вологості зразка насіння.

Нині Херсонська обласна фітосанітарна лабораторія має найсучасніше обладнання. Придбані нові стереоскопи, мікроскопи, центрифугу, ламінарну, біологічну та витяжну шафи, термостат, автоклав. Свого часу був придбаний імуноферментний метод аналізу ELISA. Це є найсучаснішим методом ідентифікації мікологічних, ентомологічних, бактеріологічних та гельмінтологічних організмів. Саме ELISA-тест дозволяє ідентифікувати регульований шкідливий організм за 2 доби, тоді коли інші методи вимагають 2-3 тижні. Фахівці лабораторії проводять експертизу зразків від вітчизняних та іноземних об’єктів регулювання, які надходять із закріплених зон.

Спеціалісти лабораторії плідно працюють, захищаючи південний регіон України від проникнення та поширення карантинних організмів, кваліфіковано вирішують питання з ліквідації карантинних вогнищ в області, застосовуючи нові технології. Тільки протягом листопада 2018 року фахівцями Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії в результаті проведеної фітосанітарної експертизи вантажів вітчизняного походження, з подальшим експортом до Туреччини, Ізраїлю, Таїланду, було виявлено регульовані шкідливі організми, а саме: 25 випадків амброзії полинолистої (Ambrosiaartemisiifolia L) було виявлено у зразках сої; 4 випадки сорго алепського  (Sor­ghumhalepense L) – у зразках сої; 11 випадків гірчака повзучого (Acroptilonrepens L) – у зразках жита, гороху, зернової суміші, пшениці, сої та ріпаку.

Своєчасне виявлення регульованих шкідливих організмів запобігає їх розповсюдженню в Україні та за її межами.

Фахівці відділу фітосанітарного аналізу

Фахівці відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії після проходження навчання у Міжнародній школі технічного законодавства та управління якістю в м. Києві