Харчовими отруєннями (інтоксикації) називають гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. На відміну від кишкових інфекцій, харчові отруєння виникають у людей швидко і тривають кілька днів, але в окремих випадках вони приймають дуже важкий характер і можуть закінчитися летальним наслідком.
Їх причиною можуть стати немиті фрукти та ягоди, сира вода, некип’ячене молоко або кисломолочні продукти поганої якості. Тож, як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлися?
Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, – чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки, фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя, захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.
Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею.
Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти. Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності.
Не купуйте їжу – особливо м’ясо і молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: куштуйте продукти уже вдома, ретельно вимивши.
Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.
Не залишайте приготовлену їжу на столі довше, ніж на дві години. Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби.
Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів.
СИМПТОМИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ
Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, нудота, низький тиск.
Для звільнення організму від отрути хворому слід промити шлунок 3-5 склянками чистої води або слабким розчином марганцевокислого калію чи розчином соди, щоб викликати штучну блювоту.
При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань терміново зверніться до лікаря, пам’ятайте краще хворобу попередити, ніж лікувати!
22.10.2018
Харчові отруєння
Харчовими отруєннями (інтоксикації) називають гострі захворювання, що виникають від вживання їжі, що містить отруйні для організму речовини мікробної і немікробної природи. На відміну від кишкових інфекцій, харчові отруєння виникають у людей швидко і тривають кілька днів, але в окремих випадках вони приймають дуже важкий характер і можуть закінчитися летальним наслідком.
Їх причиною можуть стати немиті фрукти та ягоди, сира вода, некип’ячене молоко або кисломолочні продукти поганої якості. Тож, як уникнути харчового отруєння і що робити, якщо все-таки отруїлися?
Перше правило харчової безпеки, яке допоможе уникнути харчового отруєння, – чистота. Все дуже просто: ретельно мийте руки, фрукти та овочі (особливо, якщо плануєте подавати їх сирими), стежте за чистотою кухонного приладдя, захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.
Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі і готові страви. Так, наприклад, не варто нарізати овочі на тій самій дошці, на якій розробляли м’ясо. Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирою та готовою їжею.
Намагайтесь вибрати найсвіжіші продукти. Навіть якщо берете звичайний йогурт, перевіряйте його термін придатності.
Не купуйте їжу – особливо м’ясо і молочні продукти – на стихійних ринках. І забудьте про звичку “проби” овочів і фруктів: куштуйте продукти уже вдома, ретельно вимивши.
Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних та кисломолочних продуктів.
Не залишайте приготовлену їжу на столі довше, ніж на дві години. Не готуйте наперед. Навіть у холодильнику готові страви варто зберігати не більше доби.
Ні в якому разі не пийте воду з водойм та водогонів.
СИМПТОМИ ХАРЧОВОГО ОТРУЄННЯ
Перші ознаки харчового отруєння зазвичай з’являються раптово. Найчастіше це підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, пронос і приступоподібний біль у животі, нудота, низький тиск.
Для звільнення організму від отрути хворому слід промити шлунок 3-5 склянками чистої води або слабким розчином марганцевокислого калію чи розчином соди, щоб викликати штучну блювоту.
При перших симптомах отруєння чи інфекційних захворювань терміново зверніться до лікаря, пам’ятайте краще хворобу попередити, ніж лікувати!