Ввезення насіння та садивного матеріалу: сорти, що не внесені до Державного реєстру сортів, але внесені до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна

Ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, здійснюються суб’єктами господарювання виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України.

На даний час до переліку культур, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна відноситься: насіння цукрових та кормових буряків; насіння хрестоцвітих та інших олійних і прядивних видів;  насіння кукурудзи та сорго; насіння зернових культур.

Зауважуємо, що перевірити наявність сорту в Державному реєстрі сортів, придатних для поширення в Україні, можна за посиланням, а приналежність сорту до Переліку сортів рослин ОЕСР можна за посиланням.

Звертаємо увагу суб’єктів господарювання, що ввезення насіння і садивного матеріалу на територію України  сортів, що не внесені до Державного реєстру сортів, але внесених до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна здійснюється за наявності:

  1. Погодження, що видається Держпродспоживслужбою відповідно до форми, зазначеної Постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.201 № 762 «Про затвердження Порядку ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння і садивного матеріалу сорту, не внесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, але внесеного до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна».
  2. Фітосанітарного сертифікату.
  3. Сертифікату країни-експортера, що засвідчує якість насіння АБО сертифікати ОЕСР та ISTA.

Насіння і садивний матеріал, що ввозяться для реалізації на території України, повинні відповідати вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва.

Нагадуємо, що для перевірки посівних якостей придбаного та власного насіння можна звернутися до відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії, що знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Грецька, 39 а, тел. (0552) 49-30-80. За результатами лабораторних досліджень, замовнику видається протокол випробувань.

Інформація має рекомендаційний характер.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.