Всесвітній день товару!

Всесвітній день товару відзначається щороку в останній четвер травня. Мета цього заходу поділитися з простими споживачами особливостями виробничого процесу різних товарів. У цей день фахівці розповідають простим громадянам, чим відрізняється їхній товар, як він виготовляється та як купити якісний продукт.

Термін «товар» має дуже широке значення. До цього поняття відносять не тільки фізичні продукти, призначені для реалізації, але й різноманітні послуги, інтелектуальні продукти, тобто все, що можна обмінювати. Проте перш ніж процес обміну почнеться, товар має бути потрібним чи цікавим для майбутніх покупців. І взагалі, мета його створення – задовольнити конкретні людські потреби. У сфері маркетингу товар – це сукупність важливих для споживача властивостей. До них слід віднести якість, ціну, габарити, різноманітні показники та характеристики, цінність, авторитетність, значущість та багато іншого. Якщо властивості товару задовольняють конкретні потреби споживача, він може придбати його за певну ціну та у певній кількості.

Завдяки такому святу кожен споживач має можливість слідкувати за продуктом та якомога більше дізнатися про той товар, який він споживає. А виробники, в свою чергу, вдосконалюють свої технології відповідно до попиту та задоволення потреб споживачів.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про товар, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору. Інформація повинна бути надана споживачеві до придбання ним товару

Інформація про продукцію повинна містити:

1) назву товару, найменування або відтворення знака для товарів, за якими вони реалізуються;

2) дані про основні властивості продукції, номінальну кількість (масу, об’єм тощо), умови використання;

3) відомості про вміст шкідливих для здоров’я речовин, які встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремої продукції, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;

4) позначку про наявність у складі продукції генетично модифікованих організмів;

5) дані про ціну (тариф), умови та правила придбання продукції;

6) дату виготовлення;

7) відомості про умови зберігання;

8) правила та умови ефективного і безпечного використання продукції;

9) найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача.

Стосовно продукції, яка за певних умов може бути небезпечною для життя, здоров’я споживача та його майна, навколишнього природного середовища, виробник (виконавець, продавець) зобов’язаний довести до відома споживача інформацію про таку продукцію і можливі наслідки її споживання (використання).

Інформація споживачеві повинна надаватися згідно із законодавством про мови.

У разі не надання повної та доступної інформації про продукції радимо споживачам звертатися до Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в  Херсонській області: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34,  тел. (0552) 26 36 06, 0913319890 (Viber).