Впровадження системи НАССР в освітніх закладах Нижньосірогозького району

14 листопада 2019 року в приміщенні Нижньосірогозької районної державної адміністраціїспеціалістами відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Нижньосірогозького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено семінар – нараду. На тему « Впровадження системи НАССР в освітніх закладах та заповнення паспортів харчоблоків».

У семінар – нараді взяли участь керівники загальноосвітніх шкіл та дошкільних навчальних закладів району на якому також були присутні фахівці відділу освіти, культури, молоді та спорту райдержадміністрації. Були розглянуті питання:

  1. Впровадження у закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР)
  2. Дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу.
  3. Заповнення паспорту харчоблоку освітнього закладу.

Впровадження системи – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – не є автономною програмою, її основою є система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які повинні бути розроблені, задокументовані, повністю впроваджені і підтримуватися належним чином.

Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Присутніх було ознайомлено з основними положеннями Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», термінами впровадження системи НАССР та поінформовані щодо відповідальності операторів ринку за невиконання чинного законодавства.Так, до кінця 2019 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР.Також мають бути визначені процедури моніторингу, корегувальні дії у випадку перевищення граничних значень у точках контролю, процедури верифікації, а також особи, відповідальні за процедури НАССР під час виробництва та обігу харчової продукції.

Присутнім були надані практичні рекомендації, по системі НАССР та по заповненню паспортів харчоблоку освітніх закладів.