Ворогів наших врожаїв треба знати: коричнево-мармуровий клоп

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області неодноразово зверталося до суб’єктів господарювання з приводу встановлення зон, місць та ділянок виробництва вільних від небезпечного карантинного шкідника коричнево-мармурового клопа для можливості експорту плодів та ягід до країн членів Євразійського економічного союзу.

Тож, звертаємо Вашу увагу на одного з найнебезпечніших карантинних шкідників – коричнево-мармурового клопа. Походить він з Південно-Східної Азії, де є місцевим шкідником. Поширений у Китаї, Кореї, Японії, Тайвані, В’єтнамі. Але, від 1996 року шкідник почав активно заселяти країни американського континенту, а з 2007 року – і Європи. Вважається, що клоп був завезений в ці країни разом з поставками цитрусових і фейхоа і, через відсутність природних ворогів, чисельність його дуже стрімко зростає. Від 2014 року він почав масово поширюватися територією Грузії та південних регіонів РФ. Погодно-кліматичні умови нашої Херсонщини можуть бути сприятливими для акліматизації даного небезпечного шкідника. Загроза його появи обумовлена також і кількістю митних зон, в які надходять вантажі майже з усіх країн світу. Отже, ризик появи шкідника у нашому регіоні дуже великий. У зв’язку з його всеїдністю – шкодить 100 видам рослин, практично усім плодовим культурам, винограду, горіхам, овоче-баштанним та ягідним культурам, посівам сої та кукурудзи, декоративним кущам та квітам. Шкодочинність його дуже висока – тільки за один рік в Грузії втрачено 50% врожаю мандаринів, майже повністю – фундука. Клопи не тільки знищили врожай, а ще й обліпили житлові будинки. У пошкоджених шкідником плодах фруктів та овочів погіршується смак та зовнішній вигляд, вони не розвиваються і, не достиглими, осипаються на землю, в місцях пошкоджень з’являється некроз, горбистість та загнивання.                          Зовнішній вигляд. Зовні мармуровий клоп виглядає як і всі клопи – колір комахи коричневий, але спинка і голова мають незвичні “вкраплення”, що візуально створює мармуровий відтінок. Нижня частина тіла біла або блідо-коричнева. Вусики та ноги коричневі з білими смугами. Тіло мармурового клопа грушоподібної форми, трохи сплюснуте, 12-17 мм.У середині квітня, коли повітря прогріється до +12°С +15°С, дорослі комахи виходять з місць зимівлі, харчуються на молодих пагонах рослин, самки після спарювання відкладають на нижній стороні листка білі кулясті яйця по 20-30 штук. Через 20-25 днів після відродження німфи проходять 5 личинкових віків (35-45 днів), змінюючи при цьому свій колір з червоно-помаранчевого до чорно-коричневого, коричневого та білого, що дуже ускладнює їх ідентифікацію.

Клоп – теплолюбна комаха, яка розвивається в межах температур від +15°С до +33°С. Оптимальною температурою для розвитку коричнево-мармурового клопа є температура від +20ºС до +25ºС. Повний розвиток від яйця до імаго при температурі +20 ºС відбувається за 80,5 – 85,5 днів, а при температурі +30ºС – за 34 – 35 днів.

У жовтні для перезимівлі клопи намагаються проникнути в оселі з обігрівом, господарські приміщення, нори тварин, гнізда птахів, добре переносять як вологе, так і сухе повітря.

Для здорової людини клопи загрози не несуть, але у разі попадання на тіло людей з ослабленою імунною системою вони можуть кусатися, що спричиняє набряки, а при попаданні в кімнату виділяють дуже неприємний запах – запах скунса, суміші паленої гуми з кінзою і викликають алергічну реакцію. У природних умовах цей запах відлякує від клопів їхніх ворогів – птахів, комах.

Заходи захистуПроти мармурового клопа єдиним ефективним методом боротьби є хімічний. Слід пам’ятати, що основний “удар” шкідникові слід наносити у весняний період – коли розвивається перше його покоління, комахи мають ослаблений імунітет. Тим самим, є можливість скоротити чисельність першого покоління, що закономірно призведе до зниження чисельності і наступних поколінь, а отже, скоротить витрати на захисні заходи. Слід звернути увагу, що шкідник вже виробив резистентність до препаратів піретроїдної групи.

Звертаємося до всіх небайдужих жителів Херсонщини: будьте пильними на власних ділянках, у парках і зонах відпочинку та у разі виявлення характерних пошкоджень на деревах, кущах, рослинах або, безпосередньо, комах коричневого мармурового клопа негайно інформуйте Управління фітосанітарної безпеки у м. Херсоні за адресою: вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13 та державних фітосанітарних інспекторів у районах області.