Власникам домашніх тварин: необхідність обробки домашніх тварин від зовнішніх паразитів

Домашні улюбленці вимагають постійної уваги і турботи. Якісні сухі корми, гігієна, регулярні прогулянки, профілактичні походи до ветеринара роблять життя тварин повноцінним. Також не можна забувати про загрози у вигляді зовнішніх паразитів, які можуть не тільки стати причиною хвороб, але і привести до серйозних ускладнень у вигляді смертельно небезпечних захворювань для тварини і людини.

Напередодні зими фахівці Новотроїцького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області попереджають про необхідність обробити своїх домашніх тварин від нашкірних паразитів (блохи, кліщі тощо).

Особливо йдеться про тварин, які живуть у будинках разом із дорослими та маленькими дітьми. Щоб дізнатися чи є у тварини кліщі або блохи потрібно її оглянути. Особливу увагу треба приділити місцям із м’якою шкірою – морді, області навколо очей, вух, шиї та живота.

Найбільшу небезпеку становлять кліщі. В природі існує приблизно 25 видів кліщів, які становлять небезпеку для домашніх тварин. Кліщі можуть переносити збудників таких хвороб – дирофіляріоз, бабезіоз, тейлеріоз, рикетсіоз, гепатозооноз або лімський бореліоз. Блохи небезпечні весь рік, вони спричиняють занепокоєння, як у тварин, так і господарів.  Вражають блохи як дорослих особин, так і молодняк. З появою бліх тварина може заразитися плоскими гельмінтами. Також блохи можуть стати причиною низки інфекційних захворювань.

Треба вміти правильно надати допомогу улюбленцеві, щоби йому не нашкодити. Потрібно придбати у ветеринарній аптеці розчини, спреї, краплі або спеціальні репелентні нашийники. Треба пам’ятати, що діяти нашийник починає не відразу, а приблизно через тиждень носіння. Активна дія нашийника триває близько шести місяців і захищає тварину від бліх. Але від кліщів він може оберігати не більше ніж два місяці.

Навіть якщо Ви надягнете нашийник, то профілактична обробка домашніх улюбленців довідково краплями не завадить. Взимку краплі діють довше, а починаючи з весни й до осені треба обробляти тварину щомісяця.

Рекомендовано обробити не тільки тварину, але також її підстилку, килим у будинку й інші предмети. А через годину треба прибрати пилососом усе приміщення. Коли настає період найбільшої активності кліщів, то тварину треба обробляти спреєм перед кожним виходом на вулицю.

Проконсультуватися із зазначених питань ви можете у фахівців міських та районних державних лікарнях ветеринарної медицини. Адреси за посиланням.