Весняна пора – час, коли багато жителів Херсонщини починають вирощувати молодняк птиці, щоб восени отримати відчутний результат.
Про що треба знати, утримуючи курчат, каченят та іншу пернату птицю?
Для вирощування невеликої кількості молодняку використовують пристосовані приміщення. У присадибному господарстві для цього підійде сарай або будь-яка інша споруда з недорогих підсобних матеріалів. Головне, щоб в приміщенні було сухо, світло і воно мало хорошу вентиляцію. Для вентиляції у верхній частині вікон або між ними влаштовують проріз з рамою, затягнутою мішковиною або марлею в два шари і з дерев’яним щитом всередині, або витяжні труби, проте протягів допускати не можна. До приймання молодняка приміщення чистять, миють, дезінфікують, стіни і стелю приміщення білять свіжогашеним вапном, виносять стару підстилку, інвентар обробляють розчинами деззасобів (вироцид, тріосепт-вет та ін.).
У період приросту вагових кондицій треба стежити за загальним станом птиці, температурою в приміщеннях, яка повинна бути не менше 30 градусів в перші дні життя пташенят і щодня плавно знижуватися не більше ніж на один градус на добу, поки не буде досягнута температура + 21°С. Після чого додатковий обігрів може знадобитися, тільки за умови, якщо зовнішня температура є надзвичайно низькою. При вирощуванні курчат рекомендується строго виконувати санітарні вимоги: щодня мити годівниці і поїлки теплою водою, регулярно міняти підстилку, ні в якому разі не допускати вогкості в приміщенні.
З першого дня життя молодняку згодовують круто зварені яйця, дрібно посічену зелень: різнотрав’я, кропиву, а також червону терту моркву. З 5-го дня вирощування починають вводити в раціон мінеральні корми (черепашки, мелену крейду, деревну золу). В окрему годівницю насипають промитий грубозернистий пісок. У корм курчатам слід додавати свіжі харчові відходи: варену картоплю, хлібні крихти, розмочені кірки, сухарі. Дуже корисним для курчат є доброякісне кисле молоко. У поїлках безперебійно повинна знаходитися чиста питна вода. З 11-го дня у раціоні збільшують кількість зерна, висівок, макухи, кормів тваринного походження і зелені. З 20-го дня курчат поступово привчають до поїдання цільного зерна.
Два рази на тиждень для дезінфекції шлунка курчатам додають у воду марганцівку (розчин повинен бути блідо-рожевого кольору). Для профілактики інфекційних захворювань найбільш ефективними є препарати енрофлон, енроколі, енрофлокс, які докладають у корм або розчиняють у воді. Для профілактики кокцидіозу у відрощених курчат і дорослих курей використовують антикокцидійні препарати, наприклад, байкокс. Його призначають курчатам-бройлерам, починаючи з 3-5 денного віку з профілактичною та лікувальною метою, додаючи у воду або корм згідно з інструкцією із застосування.
У циплятнік не можна допускати сторонніх людей, а у приміщеннях і на вигулі необхідно постійно підтримувати чистоту.
01.04.2019
Вирощування молодняка птиці
Весняна пора – час, коли багато жителів Херсонщини починають вирощувати молодняк птиці, щоб восени отримати відчутний результат.
Про що треба знати, утримуючи курчат, каченят та іншу пернату птицю?
Для вирощування невеликої кількості молодняку використовують пристосовані приміщення. У присадибному господарстві для цього підійде сарай або будь-яка інша споруда з недорогих підсобних матеріалів. Головне, щоб в приміщенні було сухо, світло і воно мало хорошу вентиляцію. Для вентиляції у верхній частині вікон або між ними влаштовують проріз з рамою, затягнутою мішковиною або марлею в два шари і з дерев’яним щитом всередині, або витяжні труби, проте протягів допускати не можна. До приймання молодняка приміщення чистять, миють, дезінфікують, стіни і стелю приміщення білять свіжогашеним вапном, виносять стару підстилку, інвентар обробляють розчинами деззасобів (вироцид, тріосепт-вет та ін.).
У період приросту вагових кондицій треба стежити за загальним станом птиці, температурою в приміщеннях, яка повинна бути не менше 30 градусів в перші дні життя пташенят і щодня плавно знижуватися не більше ніж на один градус на добу, поки не буде досягнута температура + 21°С. Після чого додатковий обігрів може знадобитися, тільки за умови, якщо зовнішня температура є надзвичайно низькою. При вирощуванні курчат рекомендується строго виконувати санітарні вимоги: щодня мити годівниці і поїлки теплою водою, регулярно міняти підстилку, ні в якому разі не допускати вогкості в приміщенні.
З першого дня життя молодняку згодовують круто зварені яйця, дрібно посічену зелень: різнотрав’я, кропиву, а також червону терту моркву. З 5-го дня вирощування починають вводити в раціон мінеральні корми (черепашки, мелену крейду, деревну золу). В окрему годівницю насипають промитий грубозернистий пісок. У корм курчатам слід додавати свіжі харчові відходи: варену картоплю, хлібні крихти, розмочені кірки, сухарі. Дуже корисним для курчат є доброякісне кисле молоко. У поїлках безперебійно повинна знаходитися чиста питна вода. З 11-го дня у раціоні збільшують кількість зерна, висівок, макухи, кормів тваринного походження і зелені. З 20-го дня курчат поступово привчають до поїдання цільного зерна.
Два рази на тиждень для дезінфекції шлунка курчатам додають у воду марганцівку (розчин повинен бути блідо-рожевого кольору). Для профілактики інфекційних захворювань найбільш ефективними є препарати енрофлон, енроколі, енрофлокс, які докладають у корм або розчиняють у воді. Для профілактики кокцидіозу у відрощених курчат і дорослих курей використовують антикокцидійні препарати, наприклад, байкокс. Його призначають курчатам-бройлерам, починаючи з 3-5 денного віку з профілактичною та лікувальною метою, додаючи у воду або корм згідно з інструкцією із застосування.
У циплятнік не можна допускати сторонніх людей, а у приміщеннях і на вигулі необхідно постійно підтримувати чистоту.