Для нормального розвитку дитячого організму повноцінне харчування має першорядне значення. Від нього в дуже великому ступені залежить здоров’я дітей, їх життєрадісність, фізична активність. Якісно повноцінне і кількісно достатнє харчування сприяє нормальному росту дитини, підвищує стійкість організму до несприятливих дій зовнішнього середовища (охолоджуванню, перегріву, інфекційним хворобам). Помилки, допущені в харчуванні дітей раннього віку, можуть служити причиною цілого ряду захворювань: розлади травлення, порушення обміну речовин, рахіту. У дітей, які одержують нераціональне харчування, відмічається загальне недорозвинення, затримка в розвитку мови.
Раціональне харчування дітей і підлітків – одна з найважливіших складових частин, яка формує здоров’я нації в цілому.
Основою раціонального харчування є правильно організований режим, який складається з:
-суворого дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними;
-правильного кількісного та якісного розподілу їжі на окремі прийоми;
-умов прийому їжі і поведінки дитини під час їжі.
Доведено, що запорукою нормальної шлункової секреції є суворе дотримання встановлених проміжків між прийомами їжі (4-6 годин). При недотриманні цієї вимоги погіршується травлення, знижується апетит.
Враховуючи важливість даного питання, за ініціативою фахівців відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Високопільського районного управління 01.03.2019 року проведено виробничу нараду з керівниками навчальних закладів, медичними сестрами та завгоспами освітнього округу Високопільської селищної ради об’єднаної територіальної громади. В ході зустрічі звернуто увагу, що харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.
Працівникам закладів освіти рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо забезпечення раціону харчування дитини в домашніх умовах з використанням тих продуктів, які вона недоотримала в організованому колективі, тим самим максимально наблизивши харчування до збалансованого.
Також було наголошено, що в організованих дитячих та підліткових колективах заборонено замовляти та використовувати в їжу ряд продуктів, небезпечних в епідеміологічному відношенні (м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти – за винятком печінки та язика, річкову та копчену рибу), а також продукти, які містять вказані вище шкідливі для дитячого організму домішки (соуси, майонез, вироби у фритюрі, в т. ч. чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, кремові вироби, вершково-рослинні масла, спреди та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).
Питання якісного та безпечного харчування дітей знаходиться на постійному контролі фахівців Високопільського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
04.03.2019
Виробнича нарада «Раціональне харчування – запорука здоров’я!»
Для нормального розвитку дитячого організму повноцінне харчування має першорядне значення. Від нього в дуже великому ступені залежить здоров’я дітей, їх життєрадісність, фізична активність. Якісно повноцінне і кількісно достатнє харчування сприяє нормальному росту дитини, підвищує стійкість організму до несприятливих дій зовнішнього середовища (охолоджуванню, перегріву, інфекційним хворобам). Помилки, допущені в харчуванні дітей раннього віку, можуть служити причиною цілого ряду захворювань: розлади травлення, порушення обміну речовин, рахіту. У дітей, які одержують нераціональне харчування, відмічається загальне недорозвинення, затримка в розвитку мови.
Раціональне харчування дітей і підлітків – одна з найважливіших складових частин, яка формує здоров’я нації в цілому.
Основою раціонального харчування є правильно організований режим, який складається з:
-суворого дотримання часу прийомів їжі та проміжків між ними;
-правильного кількісного та якісного розподілу їжі на окремі прийоми;
-умов прийому їжі і поведінки дитини під час їжі.
Доведено, що запорукою нормальної шлункової секреції є суворе дотримання встановлених проміжків між прийомами їжі (4-6 годин). При недотриманні цієї вимоги погіршується травлення, знижується апетит.
Враховуючи важливість даного питання, за ініціативою фахівців відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Високопільського районного управління 01.03.2019 року проведено виробничу нараду з керівниками навчальних закладів, медичними сестрами та завгоспами освітнього округу Високопільської селищної ради об’єднаної територіальної громади. В ході зустрічі звернуто увагу, що харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.
Працівникам закладів освіти рекомендовано проводити роз’яснювальну роботу з батьками щодо забезпечення раціону харчування дитини в домашніх умовах з використанням тих продуктів, які вона недоотримала в організованому колективі, тим самим максимально наблизивши харчування до збалансованого.
Також було наголошено, що в організованих дитячих та підліткових колективах заборонено замовляти та використовувати в їжу ряд продуктів, небезпечних в епідеміологічному відношенні (м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясні обрізки, субпродукти – за винятком печінки та язика, річкову та копчену рибу), а також продукти, які містять вказані вище шкідливі для дитячого організму домішки (соуси, майонез, вироби у фритюрі, в т. ч. чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, кремові вироби, вершково-рослинні масла, спреди та масла з додаванням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).
Питання якісного та безпечного харчування дітей знаходиться на постійному контролі фахівців Високопільського районного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.