З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації у місті Херсоні, Херсонське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області пропонує операторам ринку, які здійснюють реалізацію квасу, безалкогольних напоїв, пива, морозива дотримуватися санітарних норм відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.07.2014 року № 1602-VІІ.
Рухомі та/або тимчасові потужності (палатки, кіоски, прилавки, рухомі транспортні засоби для торгівлі) повинні відповідати таким вимогам:
– утримуватися в чистоті та належному стані;
– забезпечувати захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;
– бути обладнані засобами для підтримання належної особистої гігієни;
– поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, придатних матеріалів до миття;
– мають бути забезпечені гарячою та/або холодною питною водою у необхідній кількості;
– мати належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або мати відповідний договір щодо їх утилізації;
– мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;
– забезпечувати розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їх забруднення;
– торгівлю здійснювати при наявності документів, що свідчать про якість та безпеку харчових продуктів та особистих медичних книжок у реалізаторів;
– здійснювати контроль за якістю продуктів харчування, які реалізуються, з дослідженням зразків на бактеріологічні та санітарно-хімічні показники.
Повідомляємо, що відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.07.2014 року № 1602-VІІ, ) та наказу Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 року № 39, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.03.2016 року за № 382/28512 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», оператори ринку м. Херсона зобов’язані зареєструвати потужності в компетентному органі – Херсонському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Гагаріна, 84, тел. 32-19-64.
26.06.2018
Вимоги до рухомих та тимчасових потужностей операторів ринку харчових продуктів
З метою недопущення ускладнення епідемічної ситуації у місті Херсоні, Херсонське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області пропонує операторам ринку, які здійснюють реалізацію квасу, безалкогольних напоїв, пива, морозива дотримуватися санітарних норм відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.07.2014 року № 1602-VІІ.
Рухомі та/або тимчасові потужності (палатки, кіоски, прилавки, рухомі транспортні засоби для торгівлі) повинні відповідати таким вимогам:
– утримуватися в чистоті та належному стані;
– забезпечувати захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;
– бути обладнані засобами для підтримання належної особистої гігієни;
– поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, придатних матеріалів до миття;
– мають бути забезпечені гарячою та/або холодною питною водою у необхідній кількості;
– мати належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або мати відповідний договір щодо їх утилізації;
– мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;
– забезпечувати розміщення харчових продуктів таким чином, щоб максимально знизити ризик їх забруднення;
– торгівлю здійснювати при наявності документів, що свідчать про якість та безпеку харчових продуктів та особистих медичних книжок у реалізаторів;
– здійснювати контроль за якістю продуктів харчування, які реалізуються, з дослідженням зразків на бактеріологічні та санітарно-хімічні показники.
Повідомляємо, що відповідно до ст. 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.07.2014 року № 1602-VІІ, ) та наказу Міністерства Аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 року № 39, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12.03.2016 року за № 382/28512 «Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам», оператори ринку м. Херсона зобов’язані зареєструвати потужності в компетентному органі – Херсонському міському управлінні Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Гагаріна, 84, тел. 32-19-64.