Використання ГМО-сортів сільськогосподарських рослин в Україні

Генетично модифікований організм (ГМО) — організм, генотип якого було змінено за допомогою методів генної інженерії. При цьому генетичний матеріал переносять з одного організму в інший, використовуючи технологію рекомбінантних ДНК.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів» генетично модифіковані організми, що використовуються у відкритій системі, повинні відповідати вимогам біологічної та генетичної безпеки за умови дотримання передбаченої технології використання. Обов’язковою умовою використання ГМО у відкритій системі є наявність методів і методик їх ідентифікації, розроблених за міжнародними стандартами та затверджених в установленому порядку в Україні. В той же час забороняється вивільнення у навколишнє природне середовище ГМО до їх державної реєстрації, крім вивільнення в навколишнє природне при проведенні державної апробації (випробовувань).

Основними критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 198 від 6 березня 2019 р. «Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах Державною службою з питань безпечності  харчових продуктів та захисту споживачів», є:

-порушення вимог законодавства у сфері генетично-інженерної діяльності та поводження з генетично модифікованими організмами, виявлені за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх п’яти років, що передують плановому періоду;

-обсяг сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів, вироблених та/або реалізованих протягом останнього року, що передує рокові, в якому складається річний план заходів державного нагляду (контролю).

До ризиків настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності за додержанням заходів біологічної і генетичної безпеки щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів віднесено:

-використання сортів сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів, але не внесених до Державного реєстру генетично модифікованих організмів;

-порушення дотримання норм просторової ізоляції щодо сільськогосподарських рослин під час створення, дослідження та практичного використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах;

-неконтрольоване перехресне запилення сортів сільськогосподарських рослин, вільних від генетично модифікованих організмів, з сортами сільськогосподарських рослин, створених на основі генетично модифікованих організмів;

-використання генетично модифікованих організмів у відкритих системах.

Звертаємо увагу, що порушення вимог законів та інших нормативно-правових актів, що регулюють використання ГМО-культур в Україні, тягне за собою цивільну, адміністративну, дисциплінарну або кримінальну відповідальність, зокрема за:

-приховування або перекручення інформації, що могло спричинити або спричинило загрозу життю та здоров’ю людини чи навколишньому природному середовищу;

-недотримання або порушення вимог стандартів, регламентів, санітарних норм і правил використання, транспортування, зберігання, реалізації ГМО;

-використання незареєстрованих ГМО або продукції, отриманої з їх використанням (за винятком науково-дослідних цілей);

-порушення правил утилізації та знищення ГМО.

Інформація має рекомендаційний характер.

У разі виникнення питань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.