Весняні овочі та зелень, радимо як правильно та безпечно вибрати

На весні на прилавках магазинів в Новотроїцькому районі в рази   побільшав асортимент  ранніх овочів  та зелені.  Всім жителям району хочеться скуштувати  молоді огірки, помідори, кабачки, а також капусту. Але не завжди  покупці  переймаються питанням –  безпечності  перерахованих овочів та чи не буде харчового отруєння  через їх споживання.

Фахівці Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області хочуть вкотре роз’яснити жителям Новотроїцького району на, що потрібно звертати  увагу  під час купівлі   овочів та зелені, що продаються на весні.

Роз’яснюємо: насправді нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть, тих, які вирощені на власному городі. Тому , що  нітрати – це для людей яд, а для овочів і рослин взагалі це матеріал(азот) який дає  змогу  овочам швидше та  краще рости.  Азот овочі поглинають з будь-якого ґрунту так як він там знаходиться.

Пестициди – це ті препарати, якими обробляють овочі від різного роду шкідників. Пестициди як правило знаходяться на поверхні овочів,   їх потрібно ретельно змивати теплою водою.

Рекомендуємо декілька правил вибору ранніх овочів:

– Необхідно пам’ятати,  які з овочів найбільше накопичують в собі нітрати: редиска, салат, шпинат, молода капуста та кріп. Будьте з ними  особливо обережними. Менше акумулюють в собі нітратів кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.

-Пам’ятайте  які частини овочів накопичують найбільшу кількість нітратів. У огірках та кабачках найбільше накопичується їх  біля плодоніжки та у кожурі, тому з них треба її обрізати. Капуста накопичує їх – у  верхніх листочках,  редиска – біля хвостика знизу, а в  салаті та зеленій цибулі – біля корінця,  перці, баклажани та помідори – біля плодоніжки. Картопля, морква  найбільше накопичує нітратів у шкірці. Ось чому  саме вказані  місця у ранніх овочах необхідно зрізати, якщо хочете отримати найменшу дозу нітратів.

Будьте уважними і звертайте увагу на зовнішній вигляд овочів:

-Свіжі доброякісні огірки – мають бути темно зелені з твердою шкіркою, плоди залежно від сорту з пухирцями або гладенькі.

– Редиска має бути без жовтих чи інших плям,  зелень – також темно зеленого кольору з не зім’ятими, прив’ялими листочками.

– Молода капуста повинна бути легкою та твердою,  її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не тм’яними та засохлими.

Перед вживанням необхідно правильно підготувати  свіжі овочі  та зелень. Що цікаво – перед вживанням звільнити овочі від нітратів повністю нереально, але зменшити їх кількість цілком можливо.

Щоб досягти цього необхідно:

– старанно вимити овочі в нехолодній воді та залишити їх на 20 хвилин у воді, потім  воду необхідно поміняти та змочити іще раз;

– не рекомендується вживати стебла  кропу, петрушки та іншої схожої зелені, так як в них накопичується більше нітратів, ніж у листочках;

– у редиски та огірків, краще знімати  кожуру, обрізати плодоніжку та хвостик;

– при термічній обробці овочів рівень нітратів в них знижується, але отриманий відвар рекомендується злити відразу  після закінчення процесу обробки;

– овочі, що не будуть піддані термічній обробці, перед вживанням збризніть лимонним соком, або 9% оцтом так як  кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати.

Звертаємо Вашу увагу на те, що – дітям та людям похилого віку і з хронічними хворобами кишківника, вживати ранні  овочі слід обережно та дозовано.

Запам’ятайте овочі та зелень,  які реалізуються на території України, повинні бути безпечними для життя і здоров’я людей та  відповідати вимогам  законодавства України з питань безпечності та  якості харчових продуктів.

 Фахівці Новотроїцького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області   в цей нелегкий час для громадян країни та району має надію, що дотримання цих нехитрих, простих порад дасть можливість простим людям  відповідально підійти до закупівлі ранніх овочів для власного  споживання та вбереже їх від потрапляння до лікарень.