Великолепетиське управління провело нараду з керівниками шкіл і дитсадків стосовно нового Санітарного регламенту

23 лютого фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та начальником відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Великолепетиського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено нараду з керівниками дошкільних та загальноосвітніх  закладів Верхньорогачицької селищної ради щодо питань впровадження Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом МОЗ України від 25.09.2020 №2205 та проблемних питаннь впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР.

Значну увагу була приділено підходам до організації шкільного харчування та формування культури здорового харчування серед учнів. На нараді було висвітлено питання щодо:

– заборони до закупівель, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м’ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів.

– обмеження добової кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;

– забезпечення харчування учнів з особливими дієтичними потребами, у тому числі з непереносимістю глютену та лактози.

Зокрема, обговорили санітарно-гігієнічні норми влаштування території, гігієнічні вимоги до будівель та приміщень: навчальних приміщень, вимоги до кабінетів інформатики, фізкультурно-спортивних приміщень. А також вимоги до приміщень допоміжного та підсобного призначення, санітарних вузлів, визначення норми повітряно-теплового режиму в закладі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій, водопостачання та водовідведення. У ході наради обговорені проблемні питання та надано відповіді щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Робота  в даному напрямку триває, а саме: створено міжвідомчі комісії по проведенню комісійних обстежень закладів дошкільної та загальної середньої освіти, паспортизації закладів, оскільки необхідно провести актуалізацію інформації щодо матеріально-технічної бази освітніх закладів, особливо харчоблоків, з метою виявлення проблемних питань та визначення першочергових об’єктів та обсягів фінансування,   створення належних умов для безпечного харчування дітей в закладах.

Були надані рекомендації щодо посилення протиепідемічних заходів у закладах освіти у зв’язку з сезонним  підвищенням захворюваності на ГРВІ та грип.