Насінництво – це галузь сільського господарства, яка забезпечує сільгосподарських виробників високоякісним насінням при збереженні всіх його морфологічних ознак, генетичної і сортової чистоти, властивих кожному сорту та дає змогу швидко впроваджувати нові сорти у виробництво. Роль насіння як засобу сільськогосподарського виробництва є однією з пріоритетних. Через насінину з покоління в покоління передаються генетичні властивості сортів.
Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» визначає сорт рослин як їх штучно відібрану сукупність у межах одного і того самого ботанічного таксона, що мають хоча б одну відмінність від відомих сукупностей рослин того ж ботанічного таксона. Простіше кажучи, сорт – група культурних рослин, які в результаті селекції отримали одну або кілька господарських ознак, що відрізняють її від існуючих сортів рослин. Характерно, що кожен сорт рослин зберігає свої властивості при багаторазовому вирощуванні.
Робота селекціонерів спрямована на створення моделі сорту, яка передбачає певний набір ознак, що є основними важелями забезпечення високої врожайності, стабільності та якості одержаної продукції. Новостворений сорт повинен бути стійким до біотичних і абіотичних чинників, до хвороб та шкідників.
За походженням сорти сільськогосподарських культур ділять на дві групи: місцеві й селекційні. Місцеві сорти – сорти, які виникли в конкретній місцевості під дією природного та найпростішого штучного доборів впродовж тривалого проміжку часу. Вони добре пристосовані до ґрунтово-кліматичних умов певного регіону. Більшість місцевих сортів багатьох культур морфологічно й генетично неоднорідні, часто складаються з різних ботанічних різновидів і навіть видів. Місцеві сорти, створені народною селекцією, як правило, мають високу посухо- жаро- та зимостійкість, стійкість до хвороб і шкідників та інших несприятливих умов даної місцевості.
Наразі у виробництві поширені селекційні сорти:
сорти лінійного походження – потомство однієї елітної рослини, одержаної методом індивідуального добору з природної чи штучної популяції;
сорти-популяції – сукупність подібних за морфологічними ознаками, але спадково неоднорідних рослин перехресно– або самозапильної культури;
сорти-клони – потомство однієї рослини культур, які розмножуються вегетативно;
сорти гібридного походження – сорти, створені в результаті внутрішньовидової або віддаленої гібридизації з наступним відбором.
Вченими доведено, що рівень урожайності будь-якої культури, насамперед, залежить від її сортових властивостей. Використання того чи іншого сорту в значній мірі визначає ефективність застосування агротехнічних заходів, технології вирощування культури. Доведено, що при використанні насіння нових сортів валові збори сільськогосподарських підвищуються на 20-25 %, тобто урожайність однаковою мірою збільшується як від застосування передових агротехнічних прийомів, так і при використанні нових зареєстрованих та перспективних сортів сільськогосподарських культур.
Основними вимогами, що ставлять товаровиробники до сортів є:
– висока та стійка врожайність;
– стійкість до негативних факторів зовнішнього середовища;
– пластичність –здатність забезпечувати високу врожайність як за сприятливих, так і за екстремальних умов вирощування;
– стійкість до хвороб і шкідників;
– придатність до застосування інтенсивних технологій вирощування, збирання, переробки;
– висока якість продукції;
– однорідність – всі рослини цього сорту, з урахуванням особливостей його розмноження, залишаються достатньо схожими (однорідними) за своїми основними ознаками, зазначеними в описі сорту;
– стабільність – основні ознаки, відзначені в описі сорту, залишаються незмінними після неодноразового розмноження чи, у разі особливого циклу розмноження, в кінці кожного такого циклу.
Для обліку сортів та гібридів в державі створений Реєстр сортів, придатних для поширення в Україні, тому суб’єктам господарювання обов’язково необхідно використовувати в сільськогосподарському виробництві сорти культур, які входять до його складу.
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення запитань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.
10.10.2019
Вчимося розуміти терміни насінництва: сорт
Насінництво – це галузь сільського господарства, яка забезпечує сільгосподарських виробників високоякісним насінням при збереженні всіх його морфологічних ознак, генетичної і сортової чистоти, властивих кожному сорту та дає змогу швидко впроваджувати нові сорти у виробництво. Роль насіння як засобу сільськогосподарського виробництва є однією з пріоритетних. Через насінину з покоління в покоління передаються генетичні властивості сортів.
Закон України «Про охорону прав на сорти рослин» визначає сорт рослин як їх штучно відібрану сукупність у межах одного і того самого ботанічного таксона, що мають хоча б одну відмінність від відомих сукупностей рослин того ж ботанічного таксона. Простіше кажучи, сорт – група культурних рослин, які в результаті селекції отримали одну або кілька господарських ознак, що відрізняють її від існуючих сортів рослин. Характерно, що кожен сорт рослин зберігає свої властивості при багаторазовому вирощуванні.
Робота селекціонерів спрямована на створення моделі сорту, яка передбачає певний набір ознак, що є основними важелями забезпечення високої врожайності, стабільності та якості одержаної продукції. Новостворений сорт повинен бути стійким до біотичних і абіотичних чинників, до хвороб та шкідників.
За походженням сорти сільськогосподарських культур ділять на дві групи: місцеві й селекційні. Місцеві сорти – сорти, які виникли в конкретній місцевості під дією природного та найпростішого штучного доборів впродовж тривалого проміжку часу. Вони добре пристосовані до ґрунтово-кліматичних умов певного регіону. Більшість місцевих сортів багатьох культур морфологічно й генетично неоднорідні, часто складаються з різних ботанічних різновидів і навіть видів. Місцеві сорти, створені народною селекцією, як правило, мають високу посухо- жаро- та зимостійкість, стійкість до хвороб і шкідників та інших несприятливих умов даної місцевості.
Наразі у виробництві поширені селекційні сорти:
сорти лінійного походження – потомство однієї елітної рослини, одержаної методом індивідуального добору з природної чи штучної популяції;
сорти-популяції – сукупність подібних за морфологічними ознаками, але спадково неоднорідних рослин перехресно– або самозапильної культури;
сорти-клони – потомство однієї рослини культур, які розмножуються вегетативно;
сорти гібридного походження – сорти, створені в результаті внутрішньовидової або віддаленої гібридизації з наступним відбором.
Вченими доведено, що рівень урожайності будь-якої культури, насамперед, залежить від її сортових властивостей. Використання того чи іншого сорту в значній мірі визначає ефективність застосування агротехнічних заходів, технології вирощування культури. Доведено, що при використанні насіння нових сортів валові збори сільськогосподарських підвищуються на 20-25 %, тобто урожайність однаковою мірою збільшується як від застосування передових агротехнічних прийомів, так і при використанні нових зареєстрованих та перспективних сортів сільськогосподарських культур.
Основними вимогами, що ставлять товаровиробники до сортів є:
– висока та стійка врожайність;
– стійкість до негативних факторів зовнішнього середовища;
– пластичність –здатність забезпечувати високу врожайність як за сприятливих, так і за екстремальних умов вирощування;
– стійкість до хвороб і шкідників;
– придатність до застосування інтенсивних технологій вирощування, збирання, переробки;
– висока якість продукції;
– однорідність – всі рослини цього сорту, з урахуванням особливостей його розмноження, залишаються достатньо схожими (однорідними) за своїми основними ознаками, зазначеними в описі сорту;
– стабільність – основні ознаки, відзначені в описі сорту, залишаються незмінними після неодноразового розмноження чи, у разі особливого циклу розмноження, в кінці кожного такого циклу.
Для обліку сортів та гібридів в державі створений Реєстр сортів, придатних для поширення в Україні, тому суб’єктам господарювання обов’язково необхідно використовувати в сільськогосподарському виробництві сорти культур, які входять до його складу.
Інформація має рекомендаційний характер.
У разі виникнення запитань, за консультативною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.