Цього року ми розповідали про небезпечного регульованого шкідника картоплі – картопляну міль (Phthorimaea operculella Zell) – якій шкодить навіть у сховищах. Гусінь шкідника під час зберігання може повністю знищити бульби.
Після закладки заражених бульб на зберігання при наявності сприятливих умов, розвиток шкідника триває всю зиму. Гусениці проникають всередину бульби картоплі – через вічко, місце прикріплення столону або дрібні пошкодження, тріщини. В картопляних бульбах може бути одночасно до 6 личинок. Але навіть однієї з них достатньо, щоб зіпсувати картоплю Гусениці молі відрізняються особливою живучістю. Бульби картоплі замерзають, стають непридатними для харчування при зниженні температури до -1ºС, однак шкідник виживає навіть в таких умовах. Загибель шкідника усіх стадій розвитку настає при температурі нижче – 4 ° С.

Як боротися з картопляної міллю взимку
Якщо ви помітили наявність шкідника у Вашому сховищі потрібно негайно здійснити захисні заходи. Підставою для хвилювання є наявність дрібних метеликів, які порхають у сховищі та ураження самих бульб. Пошкодження бульб картоплі може бути двох типів. Перший – це так зване поверхневе пошкодження, коли гусениця проникає під шкірку бульби, а потім харчується, роблячи ходи під шкіркою картоплі. Шкірка поступово висихає, осідає, утворюючи при цьому помітний неозброєним оком рубець. Другий тип ушкодження – утворення у бульбах більш глибоких ходів, що характерно саме у сховищах, де температура повітря понад 10оС та нижче. Такі ушкодження майже непомітні, але псують картоплю всередині. В залежності від ступеню ураження бульби можуть повністю втратити харчову придатність.
З агротехнічних заходів найбільш дієвим є дотримання температурного режиму. При температурі у сховищі 3-5оС усі стадії шкідника (імаго, гусениці та яйцекладка) впадають у стан спокою, не ні відкладають яйця, ні харчуються та не проходить розвиток ембріонів. Ще обов’язково слід пам’ятати, що температура у сховищі може відрізнятись від температури всередині бульб та бути на 1-1,5оС вище.
23.12.2020
Вчасно виявляємо картопляну міль у сховищах
Цього року ми розповідали про небезпечного регульованого шкідника картоплі – картопляну міль (Phthorimaea operculella Zell) – якій шкодить навіть у сховищах. Гусінь шкідника під час зберігання може повністю знищити бульби.
Після закладки заражених бульб на зберігання при наявності сприятливих умов, розвиток шкідника триває всю зиму. Гусениці проникають всередину бульби картоплі – через вічко, місце прикріплення столону або дрібні пошкодження, тріщини. В картопляних бульбах може бути одночасно до 6 личинок. Але навіть однієї з них достатньо, щоб зіпсувати картоплю Гусениці молі відрізняються особливою живучістю. Бульби картоплі замерзають, стають непридатними для харчування при зниженні температури до -1ºС, однак шкідник виживає навіть в таких умовах. Загибель шкідника усіх стадій розвитку настає при температурі нижче – 4 ° С.
Як боротися з картопляної міллю взимку
Якщо ви помітили наявність шкідника у Вашому сховищі потрібно негайно здійснити захисні заходи. Підставою для хвилювання є наявність дрібних метеликів, які порхають у сховищі та ураження самих бульб. Пошкодження бульб картоплі може бути двох типів. Перший – це так зване поверхневе пошкодження, коли гусениця проникає під шкірку бульби, а потім харчується, роблячи ходи під шкіркою картоплі. Шкірка поступово висихає, осідає, утворюючи при цьому помітний неозброєним оком рубець. Другий тип ушкодження – утворення у бульбах більш глибоких ходів, що характерно саме у сховищах, де температура повітря понад 10оС та нижче. Такі ушкодження майже непомітні, але псують картоплю всередині. В залежності від ступеню ураження бульби можуть повністю втратити харчову придатність.
З агротехнічних заходів найбільш дієвим є дотримання температурного режиму. При температурі у сховищі 3-5оС усі стадії шкідника (імаго, гусениці та яйцекладка) впадають у стан спокою, не ні відкладають яйця, ні харчуються та не проходить розвиток ембріонів. Ще обов’язково слід пам’ятати, що температура у сховищі може відрізнятись від температури всередині бульб та бути на 1-1,5оС вище.