В особистому селянському господарстві Каховського району виявлено пташиний грип

29.12.2020 року в особистому селянському господарстві с. Заозерне Каховського району Херсонської області в патологічному матеріалі від свійської птиці виявлено РНК вірус грипу птиці.

З цього приводу 30 грудня відбулося засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації, де, з метою мінімізації ризиків занесення та оперативного вжиття заходів по недопущенню розповсюдження вірусу грипу птиці, було вирішено:

– Посилити контроль за дотриманням вимог діючого законодавства при реалізації живої птиці та продукції птахівництва та агропродовольчих ринках та вжити заходів щодо ліквідації місць стихійної торгівлі.

– Забезпечити проведення роз’яснювальної роботи серед населення, мисливців щодо заходів профілактики грипу птиці.

– На період карантину заборонити полювання на дику та перелітну птицю на всій території області.

– На період дії карантину заборонити обіг (сертифікацію) та переміщення птиці, сировини та продукції з неї з неблагополучної щодо грипу птиці території.

– Посилити контроль за клінічним станом птиці та забезпечити здійснення нагляду за місцями зупинок дикої перелітної птиці.

– Органам місцевого самоврядування  необхідно забезпечити розроблення та затвердження місцевих «Програм забезпечення епізоотичного благополуччя територій» в розрізі кожної окремої територіальної громади.

Грип птиці – це гостре інфекційне захворювання, що викликається вірусом, який, за своєю природою, є спорідненим з вірусом грипу людей і тварин. Збудники поділяються на таких, що викликають високопатогенний і низькопатогенний перебіг хвороб.  Грип вражає всі види птахів, а резервуаром збудника є перелітна птиця, яка може розносити його на великі відстані.

Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортнi засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Як запобігти грипу? Вірус грипу потрапляє у зовнішнє середовище зі всіма виділеннями з організму хворої птиці. Він також міститься в яйцях та продуктах забою. Основний шлях зараження – повітряно-крапельний і здорова птиця, яка перебуває в контакті з хворою, піддається ризику інфікування.

Основними правилами, дотримуючись яких можна запобігти потраплянню збудника в господарства є утримання птиці в закритих вольєрах  і недопущення контакту з дикою та синантропною птицею, особливо на водоймах, де після тривалих перельотів водоплавна  зупиняються на перепочинок.

У водоплавних птахів грип часто протікає безсимптомно, проте вони можуть передавати збудника здоровій домашній птиці, а перехворіла птиця залишається вірусоносієм упродовж кількох місяців і при контакті може заражати здорову. Тому при будь-яких перших ознаках захворювання птиці слід негайно   повідомляти державну службу ветеринарної медицини.

Враховуючи ту обставину, що пташиний грип є небезпечним і для людини,  рекомендуємо ніколи і за жодних умов не купувати м’ясо птиці на «стихійних ринках», де нічого не відомо про його походження і воно не піддавалось ветеринарно-санітарній експертизі. Бо нехтування цим правилом може нести небезпеку для вашого здоров’я і ваших родин.

Що станеться, якщо не повідомити про хворобу?

Швидке поширення грипу на певній території призведе до значних економічних збитків внаслідок снижения продуктивності та загибелі птиці.

Отже, шановні громадяни при будь-якій підозрі, або ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Державної служби в Херсонській області для подальших дій.

Контакти при будь-якій підозрі: Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області тел. 0552) 32-17-37.