Вірусний гепатит А є однією із найактуальніших медичних і соціальних проблем у світі. Дані засобів масової інформації свідчать про те, що спалах вірусного гепатиту А в Європі зростає та в майбутньому слід очікувати його посилення. За останнього часу спалахи гепатиту А зареєстровані в Одеській, Харківській та Тернопільській областях. У Херсонській області захворюваність на вірусний гепатит А зросла у порівнянні з 2016 роком: за 9 місяців 2017 року зареєстровано 32 випадки проти 4-х у минулому році.
Основні шляхи зараження:
- контакт із зараженою людиною, користування загальними предметами гігієни;
- ковтання зараженої води, в т.ч. при купанні;
- вживання їжі, що була забруднена вірусом гепатиту А.
З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо пропонує:
- уникати вживання води з незнайомих джерел, по можливості її кип’ятити;
- обов’язково дотримуватися елементарних гігієнічних норм, мити руки після кожного відвідування туалету, приходу з вулиці і перед їжею;
- підтримувати чистоту в приміщеннях;
- предмети особистої гігієни повинні мати одного господаря;
- обов’язково і дуже ретельно мити овочі і фрукти перед вживанням в чистій проточній воді;
- дотримуватися технологічного режиму приготування їжі.
Для виключення водного шляху передачі Держпродспоживслужба пропонує керівникам підприємств питного водопостачання забезпечити проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною”, затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400 (зміни до ДСанПіН внесені наказом МОЗ України від 15.08.2011 №505).
З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А у дитячих навчальних закладах керівникам необхідно здійснювати наступні заходи щодо своєчасної та ефективної профілактики інфекційних захворювань:
- забезпечити контроль за дотримання вимог санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму, згідно діючих нормативних актів особистої гігієни;
- забезпечити безперебійне функціонування систем водопостачання та водовідведення закладів, своєчасне проведення ремонтних робіт у разі виходу систем з ладу;
- медичним працівникам належно здійснювати контроль за роботою харчоблоків, організацією харчування, дотриманням дітьми та персоналом правил особистої гігієни;
- забезпечити проведення дезінфекції в приміщеннях загального користування, з обов’язковим знезараженням прибирального інвентарю, санітарно-технічних приладів, робочих поверхонь, проведення дезінфекції столового посуду, тощо;
- забезпечити наявність дезінфікуючих та миючих засобів у достатній кількості, забезпечити контроль щодо дотримання вимог з їх приготування та використання;
- вживати заходів щодо забезпечення харчоблоків достатньою кількістю технологічного, холодильного, розроблювального обладнання та інвентарю;
- забезпечити проведення санітарно – роз’яснювальної роботи щодо необхідності дотримання гігієнічних умов, спрямованих на попередження інфікування вірусним гепатитом А серед учнів, персоналу та батьків, контроль за дотримання учнями правил особистої гігієни.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та його територіальних підрозділів у містах та районах області надають консультаційну допомогу за телефонами, наведеними на офіційному сайті.
Крім того, у разі необхідності, фахівці Держпродспоживслужби області за зверненням керівника, можуть провести обстеження закладу з наданням методичної допомоги з питань дотримання вимог санітарного законодавства.
26.10.2017
УВАГА! ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ А!
Вірусний гепатит А є однією із найактуальніших медичних і соціальних проблем у світі. Дані засобів масової інформації свідчать про те, що спалах вірусного гепатиту А в Європі зростає та в майбутньому слід очікувати його посилення. За останнього часу спалахи гепатиту А зареєстровані в Одеській, Харківській та Тернопільській областях. У Херсонській області захворюваність на вірусний гепатит А зросла у порівнянні з 2016 роком: за 9 місяців 2017 року зареєстровано 32 випадки проти 4-х у минулому році.
Основні шляхи зараження:
З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області наполегливо пропонує:
Для виключення водного шляху передачі Держпродспоживслужба пропонує керівникам підприємств питного водопостачання забезпечити проведення виробничого контролю безпечності та якості питної води, призначеної для споживання людиною, відповідно до вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 „Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною”, затверджених наказом МОЗ України від 12.05.2010 № 400 (зміни до ДСанПіН внесені наказом МОЗ України від 15.08.2011 №505).
З метою недопущення виникнення та розповсюдження випадків захворювання на вірусний гепатит А у дитячих навчальних закладах керівникам необхідно здійснювати наступні заходи щодо своєчасної та ефективної профілактики інфекційних захворювань:
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та його територіальних підрозділів у містах та районах області надають консультаційну допомогу за телефонами, наведеними на офіційному сайті.
Крім того, у разі необхідності, фахівці Держпродспоживслужби області за зверненням керівника, можуть провести обстеження закладу з наданням методичної допомоги з питань дотримання вимог санітарного законодавства.