Погодні умови цього року вносять дуже багато нестандартних умов для сільгоспвиробників. Це стосується як догляду за посівами озимини так і збереженням вже зібраного вражаю, яких знаходиться на збереженні у складах, силосах тощо. Сьогодні ми хочемо звернути вашу увагу саме на упередження розвитку шкідників запасів.
В країні нараховується більше ніж 100 видів шкідників, які харчуються зерновими культурами під час зберігання. До основних шкідників хлібних запасів належать комахи (жуки, метелики,) кліщі, птахи і мишоподібні гризуни. У процесі своєї життєдіяльності комірні шкідники знищують зерно, погіршуючи його якість та спричинюючи самозігрівання. В цих умовах активізується життєдіяльність мікрофлори, яка викликає подальше підвищення температури і вологості зерна, яке відбуваються досить інтенсивно. Відсутність упереджувальних заходів може привести до самозагорання зернових культур. Крім того, екскременти шкідників засмічують зерно і можуть потрапити в борошно під час його переробки, різко знижують якість борошна та випеченого хліба. Таке зерно стає непридатним для використання на продовольчі цілі.
Найважливішим фактором, що впливає на інтенсивність розвитку комах і кліщів у зернових продуктах та зерносховищах, є температура. Оптимальні умови для розвитку шкідливих комах створюються при температурі 20…28 °С. Наприклад, потомство комірного довгоносика при температурі 25…26 °С з’являється приблизно через 30, а при 12 °С — через 209 діб. Більшість комах погано переносять температуру 10…11°С; при 0 °С вони впадають у так званий стан анабіозу, тобто перестають харчуватись і майже не дихають. Підвищена температура (понад 35 °С) несприятливо позначається на життєдіяльності шкідників: у них припиняється відкладання яєць. При 38…40 °С відбувається їх тепловий анабіоз.
Кліщі менш вибагливі до високої температури і тривалий час витримують мінусову температуру, однак вони можуть забезпечити себе поживою тільки при підвищеній вологості зернової маси. Сушіння зерна до сухого стану (12…13 %) практично виключає зараження його кліщами.
Крім температури, на розвиток кліщів та комах істотно впливає вологість зернової маси. Тіло комах — шкідників зернових продуктів на 48…67 % складається з води. Тому тільки при вмісті у зернових продуктах певної кількості вологи комахи і кліщі можуть існувати і розмножуватися, оскільки поповнення води в їхньому організмі необхідне внаслідок втрати її при диханні, виділенні з екскрементами тощо.
В умовах без доступу кисню (вміст його не більше 1..2 %) комахи і кліщі гинуть. Якщо його в окремих шарах зернового насипу не вистачає, комахи й кліщі переміщуються в ділянки, багатші на кисень.
Вміст у зерновій масі різних компонентів зумовлює її специфічні властивості, які треба враховувати під час зберігання та обробки. Розрізняють фізичні та фізіологічні властивості зернової маси.
Найпоширеніші комахи-шкідники – це комірний і рисовий довгоносики, великий і малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, борошноїди, зернова міль, комірні вогнівки, борошняний кліщ.
Комірні шкідники дуже ненажерливі. Так, личинки від одного метелика млинової вогнівки (відкладає від 50 до 550 яєць) за період розвитку можуть знищити до 20 кг борошна або круп, а один комірний довгоносик – один кілограм зерна пшениці за рік. Прогризене та пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що, проростаючи, псують його, виділяючи при цьому шкідливі речовини. Ці гриби, насамперед представники роду Fusarium, спричиняють отруєння – мікотоксикози людей і тварин.
Заходи боротьби
На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що для розвитку більшості шкідників хлібних запасів оптимальний температурний діапазон перебуває у межах 18-320С. Тривалі мінусові і мінімальні позитивні температури стримують їх розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів і вони поступово гинуть. В таких умовах можна зберігати зерно і без дезінфекції. Тому при найменшому похолоданні необхідним заходом є охолодження зерна шляхом провітрювання із відчиненням дверей, вікон, активного вентилювання за допомогою стаціонарних або пересувних агрегатів, переміщенням зерна транспортерами, пропуском через зерноочисні та інші агрегати з продуванням холодним повітрям.
В зимовий період надійним способом обмеження чисельності шкідників є стрімке проморожування зерна. При поступовому зниженні температур шкідник впадає в стан анабіозу і загибель не настає. Більшість комах за при різкому перепаді температур (+10 та вище) до нижче -15оС гинуть протягом доби.
У разі неможливості проведення зазначених процедур слід проводити обробку хімічними речовинами, дозволеними до використання у боротьбі з шкідниками запасів. В зерносховищах проводять фумігацію або аерозольну обробку. Для здійснення зазначених заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати , що обробки слід проводити за температури зерна не нижче 10о-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані.
11.11.2019
Увага – шкідники запасів зернових та зернобобових культур та продуктів їх переробки
Погодні умови цього року вносять дуже багато нестандартних умов для сільгоспвиробників. Це стосується як догляду за посівами озимини так і збереженням вже зібраного вражаю, яких знаходиться на збереженні у складах, силосах тощо. Сьогодні ми хочемо звернути вашу увагу саме на упередження розвитку шкідників запасів.
В країні нараховується більше ніж 100 видів шкідників, які харчуються зерновими культурами під час зберігання. До основних шкідників хлібних запасів належать комахи (жуки, метелики,) кліщі, птахи і мишоподібні гризуни. У процесі своєї життєдіяльності комірні шкідники знищують зерно, погіршуючи його якість та спричинюючи самозігрівання. В цих умовах активізується життєдіяльність мікрофлори, яка викликає подальше підвищення температури і вологості зерна, яке відбуваються досить інтенсивно. Відсутність упереджувальних заходів може привести до самозагорання зернових культур. Крім того, екскременти шкідників засмічують зерно і можуть потрапити в борошно під час його переробки, різко знижують якість борошна та випеченого хліба. Таке зерно стає непридатним для використання на продовольчі цілі.
Найважливішим фактором, що впливає на інтенсивність розвитку комах і кліщів у зернових продуктах та зерносховищах, є температура. Оптимальні умови для розвитку шкідливих комах створюються при температурі 20…28 °С. Наприклад, потомство комірного довгоносика при температурі 25…26 °С з’являється приблизно через 30, а при 12 °С — через 209 діб. Більшість комах погано переносять температуру 10…11°С; при 0 °С вони впадають у так званий стан анабіозу, тобто перестають харчуватись і майже не дихають. Підвищена температура (понад 35 °С) несприятливо позначається на життєдіяльності шкідників: у них припиняється відкладання яєць. При 38…40 °С відбувається їх тепловий анабіоз.
Кліщі менш вибагливі до високої температури і тривалий час витримують мінусову температуру, однак вони можуть забезпечити себе поживою тільки при підвищеній вологості зернової маси. Сушіння зерна до сухого стану (12…13 %) практично виключає зараження його кліщами.
Крім температури, на розвиток кліщів та комах істотно впливає вологість зернової маси. Тіло комах — шкідників зернових продуктів на 48…67 % складається з води. Тому тільки при вмісті у зернових продуктах певної кількості вологи комахи і кліщі можуть існувати і розмножуватися, оскільки поповнення води в їхньому організмі необхідне внаслідок втрати її при диханні, виділенні з екскрементами тощо.
В умовах без доступу кисню (вміст його не більше 1..2 %) комахи і кліщі гинуть. Якщо його в окремих шарах зернового насипу не вистачає, комахи й кліщі переміщуються в ділянки, багатші на кисень.
Вміст у зерновій масі різних компонентів зумовлює її специфічні властивості, які треба враховувати під час зберігання та обробки. Розрізняють фізичні та фізіологічні властивості зернової маси.
Найпоширеніші комахи-шкідники – це комірний і рисовий довгоносики, великий і малий хрущаки, гороховий і квасолевий зерноїди, борошноїди, зернова міль, комірні вогнівки, борошняний кліщ.
Комірні шкідники дуже ненажерливі. Так, личинки від одного метелика млинової вогнівки (відкладає від 50 до 550 яєць) за період розвитку можуть знищити до 20 кг борошна або круп, а один комірний довгоносик – один кілограм зерна пшениці за рік. Прогризене та пошкоджене зерно набагато швидше заселяють плісняві гриби, що, проростаючи, псують його, виділяючи при цьому шкідливі речовини. Ці гриби, насамперед представники роду Fusarium, спричиняють отруєння – мікотоксикози людей і тварин.
Заходи боротьби
На життєдіяльність комірних шкідників істотно впливає температурний режим. Кожен вид комах і кліщів проявляє активність лише у визначених межах температур. Встановлено, що для розвитку більшості шкідників хлібних запасів оптимальний температурний діапазон перебуває у межах 18-320С. Тривалі мінусові і мінімальні позитивні температури стримують їх розвиток і розмноження. У зерні, яке охолоджене до нижніх температурних порогів, не відбувається наростання чисельності комах та кліщів і вони поступово гинуть. В таких умовах можна зберігати зерно і без дезінфекції. Тому при найменшому похолоданні необхідним заходом є охолодження зерна шляхом провітрювання із відчиненням дверей, вікон, активного вентилювання за допомогою стаціонарних або пересувних агрегатів, переміщенням зерна транспортерами, пропуском через зерноочисні та інші агрегати з продуванням холодним повітрям.
В зимовий період надійним способом обмеження чисельності шкідників є стрімке проморожування зерна. При поступовому зниженні температур шкідник впадає в стан анабіозу і загибель не настає. Більшість комах за при різкому перепаді температур (+10 та вище) до нижче -15оС гинуть протягом доби.
У разі неможливості проведення зазначених процедур слід проводити обробку хімічними речовинами, дозволеними до використання у боротьбі з шкідниками запасів. В зерносховищах проводять фумігацію або аерозольну обробку. Для здійснення зазначених заходів слід обов’язково залучати фахівців, які мають допуски на проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами. Слід пам’ятати , що обробки слід проводити за температури зерна не нижче 10о-12°С, коли шкідники перебувають в активному стані.