Увага! Після вдалого полювання зверніться до лікаря ветеринарної медицини

На території України розпочався мисливський сезон. Тому Держпродспоживслужба звертає вашу увагу на  небезпеку та ризик споживання м’яса впольованих диких тварин і особливо кабанів без проведення ветеринарно-санітарної експертизи туш.

Ветеринарно-санітарна експертиза мисливських тварин   – це комплекс діагностичних і спеціальних досліджень, які  проводяться  органами  державної  ветеринарної  медицини  для оцінки епізоотичної ситуації та визначення стану захворювань серед мисливських видів тварин.

Тому користувачі мисливських угідь повинні інформувати державного інспектора ветеринарної медицини про невластиву поведінку диких кабанів  та підозрілі випадки їх загибелі.

Держпродспоживслужба  України повідомляє, що дикі кабани є переносниками заразних хвороб,  і у першу чергу спільних для тварин та людей.  Серед різноманіття хвороб особлива увага приділяється захворюваності диких кабанів на африканську чуму свиней, класичну чуму свиней, сказ, трихінельоз, лептоспіроз, бруцельоз, хворобу Ауєски. Тому Держпродспоживслужба постійно проводиться моніторинг найбільш розповсюджених заразних захворювань диких тварин для прогнозування епізоотичної ситуації.

Захворювання на трихінельоз залишається актуальною проблемою ветеринарної медицини багатьох країн світу, адже збудники циркулюють серед диких і синантропних тварин, що й спричиняє часте виникнення  осередків трихінельозних вогнищ.

В зв’язку з невиконанням вимог  діючої  Інструкції з діагностики, профілактики  та ліквідації трихінельозу тварин,  правил передзабійного ветеринарного огляду і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та м’ясопродукції щодо обов’язкового післязабійного дослідження на трихінельоз впольованих туш диких кабанів, на території України реєструвалися випадки захворювання людей на трихінельоз.

     Держпродспоживслужба закликає звертати особливу увагу на  небезпеку та ризик споживання м’яса диких кабанів без проведення ветеринарно-санітарної експертизи туші, дотримуватись вимог теплової обробки при приготуванні страв з м’яса, не купувати м’ясної продукції на стихійних ринках, не згодовувати домашнім тваринам харчові відходи та запобігати їх контакту з дичиною, проводити  регулярну  дератизацію стійлових приміщень у приватних садибах.

Ще раз наголошуємо, що м’ясо та  інші продукти мисливського промислу повинні обов’язково проходити ветеринарно-санітарну експертизу для забезпечення  впевненості  у  тому,  що вжита дичина не завдасть шкоди здоров’ю людини.

Держпродспоживслужбою  для виконання покладених на неї завдань, у першу чергу – забезпечення епізоотичного благополуччя країни і, як наслідок, забезпечення населення безпечною і якісною продукцією, і надалі вживатимуться необхідні заходи державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду.