Увага, мишоподібні гризуни!

Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області звертає увагу усіх сільгоспвиробників на необхідність більш ретельного обстеження посівів озимини та багаторічних трав з метою своєчасного виявлення мишоподібних гризунів. 

Несприятливі погодні умови для шкідників у першій декаді грудня, а саме волога і прохолодна погода та наявність по всій території області  опадів у вигляді мряки, дощу, снігу та мокрого снігу – не позначилися на чисельності та активності мишоподібних гризунів. Спостерігається подальше їх збільшення на посівах озимих, багаторічних трав та неугіддях.

За результатами моніторингу, на одному гектарі озимих зернових культур налічується 2,4 колонії, максимально –3 кол/га з чисельністю 20-55 жилих нір на гектар. На озимому ріпаку середня чисельність колоній шкідника -2,4, максимально – 3 кол/га. На багаторічних травах середня чисельність шкідника – 2,4 кол/га, максимально – 6 кол/га. На неугіддях, в садах середня чисельність шкідника – 2,5 кол/га, максимально – 5 кол/га. За слабкого та середнього ступенів пошкоджено від 1% до 3% рослин озимих зернових, ріпаку та багаторічних трав.

   

Нагадуємо, якщо на одному гектарі посівів щільність мишоподібних гризунів досягає 3–5 і більше жилих колоній, то необхідно негайно приступити до їх знищення. Найефективнішим і найекономічнішим способом боротьби з гризунами є застосування родентицидів. Провести винищувальні заходи потрібно вчасно і у короткий термін. У Переліку дозволених до використання пестицидів зазначений біопрепарат:

Бактеронцид, зернова принада, сипуча маса (діюча речовина: бактерії Salmonella enteridies var, Issachenko).

Отруєна приманка для боротьби з мишоподібними гризунами на посівах, пасовищах, лісосмугах, скиртах, парниках, елеваторах та інших об’єктах готова до використання. Бактеронцид застосовується без додаткових приманочних продуктів, тому що пропарене зерно вже є хорошою приманкою для гризунів. Біологічний родентицид починає діяти вже через 20-35 хвилин після потрапляння в шлунок гризунів, викликаючи у мишей мишиний тиф.                            

Перезараження (епізоотія) тифу мишей призводить до повної загибелі колонії. «Бактеронцид» працює в діапазоні температур від -25°С до + 10°С, при біологічної ефективності не менше 90%. Норма використання –3-5 г в нору або 1,0- 2,0 кг/га на зернових культурах, пасовищах, садах та 3,0-4,0 кг/га у посівах багаторічних трав.

Також ефективними у боротьбі з гризунами є застосування родентицидів, дозволених до використання в Україні згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, а саме, родентициди з діючою речовиною: 

-бродіфакум, 0,005% – Антимиша, принада 2-3 пакети на нору; Крисолов, принада 1-2 пакети на нору, Багіра, принада 1,5-2,5 кг/га;

-бродіфакум, 0,25% Бродівіт, р., Бродіфакум, 0,25%, Мишолов, р;  

бродіфакум, 0,0005% Капкан – принада №1, зернова суміш, тістоподібна речовина, парафінований брикет;

-бродіфакум, 0,05% принада «Щелкунчик»;

бромадіолон – Бромакем, ПР, Рат Кіллер Супер, ГП ;

флокумафен – Шторм, 0,005% воскові брикети;

ізопропілфенацин – Ізоцин, МК, м. к.

Щоб ефективно захистити посіви від мишоподібних гризунів, важливо визначити домінуючі види та їх чисельність. Застосовуючи родентициди, слід враховувати видовий склад гризунів, пори року, особливого значення надаючи домінуванню шкідників на кожному полі.

Щоб визначити потребу в обробках, слід знати чисельність мишей на кожному полі. Для цього підраховують кількість колоній і нір на прямолінійних маршрутах по діагоналі поля 1000 м завдовжки (1200 чоловічих або 1400 жіночих кроків) та 5 м (0,5 га) завширшки за малої кількості гризунів. На кожному полі до 200 га закладають один маршрут або ділянку. У другій половині дня притоптують усі виходи в колоніях, а вранці наступного дня підраховують відкриті виходи та визначають кількість жилих колоній і нір.

Систематичне обстеження, вчасний захист полів від мишоподібних гризунів забезпечать збереження посівів та урожаю озимих культур.

Надалі, найнесприятливішими чинниками, які будуть спричиняти загибель гризунів, є випадання надмірної кількості опадів, різкі перепади температур, утворення льодової кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу й заливанням нір.

Під час проведення захисних заходів від мишовидних гризунів слід дотримуватися загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.