Увага: актиномікоз

Фахівці Горностаївської районної державної лікарні ветеринарної медицини, при здійсненні подвірних щеплень тварин проти сказу в населених пунктах району, виявили випадок захворювання корови на актиномікоз.

Актиномікоз — хронічне інфекційне захворювання тварин і людини, що спричиняється променистими грибами актиноміцетами і характеризується утворенням гранульоматозним ураженням (актиномікоз) у різних органах і тканинах. Частіше на актиномікоз хворіє велика рогата худоба.

Збудником актиномікозу є мікроскопічні гриби з класу Актиноміцети, які досить поширені в природі: на стеблах і колосках злакових рослин, у ґрунті, ротовій порожнині. Гриби проникають в організм через заражені грубі корми та підстилку.

Друзи гриби потрапляють в організм через пошкоджені слизові оболонки ротової порожнини ( особливо при ушкодженні остюками злакових), травми шкіри, вим’я  тощо. На місці проникнення збудника розвивається специфічне проліферативне запалення з утворенням інфекційної (локальної пухлини) гранульоми. Спори гриба  проникають лімфатичним шляхом та через міжклітинні простори у сусідні тканини, утворюючи нові дочірні гранульоми. Останні можуть зливатися у більші конгломенти. При поражені грибів гематогенним шляхом відбувається генералізація процесу з розвитком метастазів у різних органах (генералізований актиномікоз) і дифузну форму актиномікозу.

Лікування: незважаючи на тривалість і складність надання медичної допомоги під час цієї хвороби, в наші дні актиномікоз у корів вилікувати цілком можливо. Лікування тварини повинен проводити ветеринарний лікар. Курс терапії розробляється для кожної тварини окремо.

Перший етап лікування (консервативний) полягав у введенні в товщу актиномікоми та навколо неї 5% -10% йоду в поєднанні з 0,5% новокаїном (5-10мл). Після введення йодистих препаратів   в центрі актиномікоми утворюється свищ, який потрібно обробляти як рану.

Другий етап ін’єкції антибіотиків:  стрептоміцин, группа пеніцилінів, еритроміцин, окситетрациклін, поліміксин( 10 тисяч ОД на 1кг ваги тварини). Антибіотики вводять або навколо ураження, або ж в саме вогнище запалення. Лікування антибіотиками при актиномикозі у ВРХ триває протягом двох тижнів. Рекомендується для посилення дії антибіотиків застосовувати протимікробні речовини  – сульфаніламіди..

З метою профілактики актиномікозу ВРХ необхідно правильно зберігати сухі корми, не допускати їх псування, перед годуванням корм потрібно запарювати.