Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели моніторинг лісових насаджень на виявлення факторів пошкодження лісу

За даними Херсонського обласного управління лісового та мисливського господарства на Херсонщині понад 3 тисячі гектарів унікального рукотворного лісу пошкоджено звичайним сосновим пильщиком.

З метою встановлення фітосанітарного стану лісових насаджень спеціалістами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області проведено моніторинг території насаджень Державного підприємства «Олешківське лісомисливське господарство». Під час здійснення моніторингу було відібрано зразки на виявлення шкідливих організмів. Згідно з висновками Херсонської обласної фітосанітарної лабораторії у відібраних зразках підтверджено виявлення гусені пильщика соснового звичайного Diprion pini L.

Як повідомляють спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки суцільних пошкоджених масивів немає.

Пошкоджені дерева знаходяться переважно на краю лісових насаджень, адже шкідник любить сонце. Ці шкідники пошкоджують хвою на деревах другого – третього віку, інколи навіть першого. Після скидування пошкодженої хвої відростатиме нова, дерева одразу не гинуть. Але, ослаблені насадження будуть більш схильними до враження хворобами та іншими шкідниками.

Збереження та захист лісових насаджень Херсонщини – питання важливе і, враховуючи теперішній стан лісу, невідкладне.

Серед заходів боротьби з цим шкідником є такі:

Механічні заходи: В лісі видалення личинок з гілок вручну малоймовірно. Єдине, що можна застосувати – це створення на стовбурах кілець-пасток, що перешкоджають спуску і переповзанню личинок з дерева на дерево.

Біологічні заходи: В боротьбі з пилильщиком в лісі використовують препарати, засновані на діях мікроорганізмів, небезпечних для шкідника.

Хімічні заходи: При виявленні великих популяцій соснового пильщика, як і при значному ураженні хвої дерев, раціонально боротися з ним хімічними інсектицидами.

Зазначимо, що всі пестициди повинні бути зареєстровані та занесені до “Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”.

Довідка.

Звичайний сосновий пильщик  Diprion pini L. – частіше за все пошкоджує зріджені соснові насадження віком 20-40 років, які зростають на сухих піщаних ґрунтах. Осередки звичайного соснового пильщика виникають також у чистих соснових культурах жерднякового віку та на узліссях. Пошкодження старої та молодої хвої соснових культур може викликати всихання значної частини дерев. Літ імаго першого покоління припадає на травень-червень, другого – на липень-серпень.

Закінчивши розвиток, пильщик прогризає округлий отвір біля самої вершини кокона і виходить назовні. Зазвичай цей процес спостерігається в середині дня. Ближче до полудня. При розвитку двох поколінь протягом вегетаційного періоду спалах може тривати три-чотири роки. Звичайний сосновий пильщик – монофаг, пошкоджує різні види сосни. Шкодять личинки різних вікових категорій.

Сосна звичайна росте в сприятливих для шкідника умовах, має довгу хвою і тому є найбільш бажаною кормовою рослиною. Крім того, максимальна кількість яєць в одній хвоїнці реєструється на Сосні Кримській, а мінімальна – на Сосні Банкса.

Найбільшої шкоди життєдіяльність виду, досягає в період масових розмножень. У цей період пошкоджуються в основному насадження жерднякового віку (близько 50 років). Об’їдання хвої різко знижує у дерев приріст. Повторне об’їдання призводить до всихання і нападу стовбурових шкідників.