Удосконалюємо сівозміну: переваги вирощування гороху озимого

Про цінність гороху як високобілкової ярої сільськогосподарської культури, а також універсального попередника, що рано звільняє поле та накопичує азот у грунті – аграріям відомо давно.  Проте в останні роки все більшої популярності набуває вирощування гороху озимого.

За останні 5 років товаровиробники на ряду з озимими зерновими культурами та ріпаком почали висівати також і цю культуру. Багато науковців вбачають у ньому нову перспективну рослину, яка за вдалого підходу може конкурувати із традиційними озимими.

Основною перевагою гороху озимого є те, що використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутись ще до настання літньої посухи. Після перезимівлі, на початку весни, культура вже має добре розвинуту кореневу систему, яка сягає глибини близько 10 см, в той час, як горох ярий в цей період зазвичай тільки починає висіватись.

Слід зазначити, що в умовах півдня України, зазвичай спостерігається різке підвищення температури повітря, в наслідок чого протягом літньо-осіннього періоду ймовірне посилення та поширення посух, через що сівба культур відбувається пізно, коли в ґрунті з’являється волога, сіють навіть у листопаді. Пізні строки сівби для гороху озимого є більш сприятливими, оскільки він добре реагує на скорочення тривалості світового дня та інтенсивно розвивається за умов понижених температур.

Із представлених 55 сортів гороху вітчизняної та іноземної селекції, які є в Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення по Україні станом на 2021 рік, зареєстровано лише два сорти гороху озимого.

Це сорт гороху посівного озимого НС Мороз – сорт створено науковцями-селекціонерами Сербії, оригінатором є Інститут рільництва і овочівництва, м. Новий Сад. НС Мороз – озимий сорт білкового гороху, призначений безпосередньо для виробництва зерна. Сорт створено методом «педігрі», тобто відбору із гібридної популяції. Сорт ультраранній, рівномірного достигання. Цей сорт добре переносить низькі температури, на рівні озимої пшениці по стійкості до низьких температур в умовах України.

Рослина обмеженого росту, висота 60-80 см, з  частими вузлами в нижній частині стебла,  що дає можливість до меншого вилягання культури. Має тип листа афіла (вусатий), що дозволяє зв’язуватися на ранніх стадіях росту і розвитку, так що посів залишається невилягаючим до самого збирання. Такі особливості дають переваги у більш легкому збиранні і значно знижують втрати зерна. Квітка –  біла. Стручки знаходяться переважно на верхній частині стебла. Зерно – круглої форми, від світло-кремового до світло-зеленого кольору. Потенційна урожайність варіює між 4,0 и 6,2 т/га.

Другий сорт, який внесений до Державного реєстру сортів України в 2020 році – це сорт гороху озимого Космай, кормового напрямку використання, підходить для зони Лісостепу, Полісся. Дуже стійкий до низьких температур і толерантний до розповсюджених захворювань. Витримує температуру – 15 ° С без снігового покриву. Він використовується для годівлі жуйних тварин, у змішаному посіві зі злаковими або в чистому вигляді, а також для зеленого добрива в садах і виноградниках. Висота рослини 109,4-128,5 см, нестійкий до вилягання. Потенційна урожайність становить 4,67-8,67 т/га.

Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадують, що відповідно до вимог ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості» норми посівної якості гороху озимого становлять:

БН (базове насіння) СН 1-3 (сертифіковане)
сортова чистота 99,6%; сортова чистота 98,0%;
схожість 92%; схожість 92%;
вологість 15% вологість 15,5%

Потрібно звернути увагу на наявність документів на насіння, яке Ви плануєте придбати. Кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись сертифікатом, що засвідчує сортові якості насіння та сертифікатом, що засвідчує посівні якості насіння. Сертифікати є державними документами і підтверджують сортові та посівні якості партії насіння, перевірити їх у вільному доступі можна за посиланням ТУТ.

 Під час реалізації насіння, продавець зобов’язаний надати покупцю супровідні документи, які визначені згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”, а саме:

 – «Атестат на насіння» – на оригінальне (добазове) та елітне (базове) насіння;

 – «Свідоцтво на насіння» – на насіння сертифіковане;

– «Свідоцтво на гібридне насіння» – на насіння гібридів першого покоління.

У разі виникнення питань, за консультаційною допомогою звертайтеся до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, що розташоване за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34, тел. (0552) 26-36-13.