У Херсонській області за минулий тиждень перевірили 25 об’єктів систем водопостачання

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжує здійснювати посилений державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення населених пунктів з метою запобігання негативному розвитку епідситуації з захворювання на гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом COVID-19.

За минулий тиждень (з 4 по 8 травня) на виконання рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій проведено комісійні перевірки 25 об’єктів систем водопостачання.

Так, Нижньосірогозьким районним управлінням протягом останнього тижня було проведено 2 комісійні перевірки об’єктів водопостачання, розташованих на території Нижньосірогозької селищної ради. Встановлено, що не огороджені зони санітарної охорони артсвердловин, не дотримується робоча програма по періодичності контролю якості питної води перед надходженням у розподільчу мережу. За результатами комісійної перевірки, з метою усунення виявлених недоліків, до селищної ради направлено відповідні інформації з пропозиціями.

Фахівці районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування та Нацполіції провели моніторингові рейди по Білозерському, Генічеському, Нововоронцовському районам щодо перевірки пунктів розливу питної води. Перевірками охоплено 12 пунктів розливу питної води, на всіх об’єктах встановлено порушення вимог санітарних норм. У пунктах продажу відсутня інформація для споживачів щодо якості питної води, документи щодо очищення ємностей, у яких вода знаходиться у пунктах її продажу, відсутній контроль за дотриманням термінів реалізації води. Підготовлені листи з пропозиціями про усунення порушень на адреси керівників підприємств роздрібної торгівлі, у яких здійснюється продаж питної води на розлив.

Відповідно до виданих розпоряджень Голопристанським, Новотроїцьким, Горностаївським районними управліннями протягом тижня також проведено перевірки 10 об’єктів питного водопостачання. Виявлені порушення на 3 об’єктах систем централізованого водопостачання. За результатами обстежень підготовлено та направлено листи на адреси голів сільських, селищних рад з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень.

Протягом тижня не встановлено фактів подачі води з перебоями, усунення аварійних ситуацій відбувається в день виникнення з наступним проведенням заходів щодо забезпечення епідемічної безпечності якості води.

Відбір та дослідження зразків води питної за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками здійснюються відповідно до укладених договорів.