У Херсоні з продажу вилучили небезпечну для здоров’я дитячу дзиґу

Відповідно до статті 11 Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» органи ринкового нагляду в межах сфер їх відповідальності проводять перевірки характеристик продукції, в тому числі відбирають зразки продукції та забезпечують проведення їх експертизи (випробування).

У ІІІ кварталі працівники Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, під час проведення планової перевірки в одному із магазинів Херсона, відібрали зразок дитячої іграшки. А саме дзиґу на батарейках, виробник Китай. За результатами лабораторних випробувань іграшка не відповідає вимогам пп. 10, 19 Технічного регламенту безпечності іграшок: відсутні найменування та адреса виробника, адреса зареєстрованої торговельної марки, найменування та адреса імпортера.

За показниками хімічної безпеки дзиґа також не відповідає вимогам: у даній іграшці масова частка свинцю, за протоколом, становить 172000 мг/кг, при нормі не більше 1000 мг/кг. Тобто перевищення у 172 рази!

Свинець є більш токсичним для дітей, ніж для дорослих, та спричиняє токсичну дію практично на всі органи і системи організму людини, є кумулятивною отрутою і в малих дозах проявляє неспецифічну дію, що призводить до безсимптомного накопичення змін в органах і тканинах. Свинець має негативну дію на печінку, нирки, порушує обмінні процеси, зокрема синтез білка, впливає на органи кровотворення, нервову систему тощо.

 За результатами перевірки, на підставі розробленого органом ринкового нагляду сценарного плану ймовірності виникнення ризику, що може становити продукція, встановлено, що дзиґа на батарейках становить високий рівень загрози для життя та здоров’я споживачів. Суб’єкту господарюванню було надано Рішення про вжиття обмежувальних (корегувальних) заходів шляхом заборони надання продукції на ринку, яке виконано в повному обсязі.

Відповідно до «Порядку відшкодування суб’єктом господарювання вартості відібраних зразків нехарчової продукції та проведення їх експертизи (випробування)» фізичною особою – підприємцем сплачено відшкодування коштів за лабораторні дослідження у сумі 3351,10 грн.,

Управлінням захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно здійснюється контроль за розповсюдженням нехарчової продукції та виявленням фактів реалізації товарів, які не відповідають встановленим вимогам нормативних документів.

У разі, якщо є сумніви щодо якості іграшок, просимо повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 17, тел.(0552)32-17-36, (0552)26-26-43; Управління захисту споживачів: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34, тел. (0552) 26-36-06, 0913319890.