У Херсоні учасникам виставки “ФЕРМЕР – 2020” розповіли про фітосанітарний стан посівів озимих культур

27 лютого 2020 року спеціалісти Головного управління Дерпродспоживслужби в Херсонській області взяли участь в роботі круглого столу «Стратегія і тактика ведення землеробства в кліматичних умовах 2020 року» мета якого –  обговорення питань щодо стратегії та тактики проведення весняно-польових робіт в господарствах Херсонської області в погодних умовах, що склалися у 2020 році.

 Так, начальник управління  фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць розповіла присутнім про фітосанітарний стан посівів озимих культур. Погодні умови зимового періоду сприяли розвитку хвороб на рослинах озимих культур. При обстеженнях на посівах озимих зернових ранніх строків сівби, насамперед на сильно загущених, на листках нижнього, а подекуди і середнього ярусу виявлено розвиток борошнистої роси та септоріозу. Хворобами уражено 3 – 10% рослин. Надалі у разі сприятливих погодних умов відсоток уражених рослин може значно збільшитись.

Перевірити фітосанітарний стан посівів, насіннєвого матеріалу та визначити якість насіння можна Херсонській обласній фітосанітарній  лабораторії самостійно, або звернувшись до закріпленого за районом державного фітосанітарного інспектора.

Одним із головних факторів отримання високих врожаїв сільськогосподарських культур є використання якісного насіння.  За даними експертів, ринок неякісного насіння в Україні становить 25-30%.  Про це присутнім розповіла Євгенія Чернишова – головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Одним із шляхів, що дозволить виробникам купувати дійсно якісне насіння, є використання Реєстрів, що знаходиться у відкритому доступі:

  1. Реєстр суб’єктів насінництва та розсадництва;
  2. Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні;
  3. Реєстр сертифікатів на насіння та садивний матеріал.