У Великоолександрівці провели нараду з пасічниками громади

За ініціативою Головного  управління Держпродспоживслужби в Херсонській області 24 лютого 2021 року в приміщенні Великоолександрівського управління Головного управління Держпродспоживслужби відбулася нарада під головуванням начальника управління  Ольги Рекіс за участю спеціалістів фітосанітарної служби, фахівців ветеринарної медицини району, пасічників та представників аграріїв району.

Головна мета наради – спільними зусиллями узгодити порядок  взаємодії  бджолярів  та сільгоспвиробників  в межах чинного законодавства, вжиття всіх можливих заходів щодо запобігання випадків масових отруєнь бджіл при проведенні  польових  робіт  з використанням агрохімікатів,  безпечного  застосування  засобів захисту рослин  та недопущення  порушень  законодавства  у галузі бджільництва.

У ході зустрічі  були розглянуті доручення Держпродспоживслужби України від 28.12.2018 № 11.2.1-4/7235 та вимоги Законів України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати».

Не менш важливим питанням є інформування власників пасік через засоби масової інформації про застосування аграріями пестицидів та агрохімікатів на території району,  вчасного інформування мешканців району, власників пасік про місця, час і спосіб проведення обробки, що врятує від загибелі бджіл, захистить мед від забруднення пестицидами  та зніме  з товаровиробників  відповідальність за можливі  збитки.

Ольга Рекіс наголосила на  обов’язковість , необхідність ,доцільність  реєстрації пасік, щорічну реєстрацію наявних бджолосімей у сільській раді та у ветеринарній установі, паспортизацію і огляд наявних бджолосімей спеціалістами ветеринарної медицини,  весняні щорічні лабораторні дослідження помору бджіл.  

На нараді розглянуті питання про державну підтримку галузі бджільництва в 2021 році, про алгоритм  дій у випадку отруєння бджіл, про створення спілки бджолярів при новостворених громадах.

Дотримання правил та проявлення  взаємної поваги і порозуміння є гарантією плідної співпраці сільськогосподарських підприємств та пасічників, що принесе користь обом сторонам: пасічнику – мед, пилок та здорових бджіл, власнику сільськогосподарського підприємства – підвищення врожайності сільськогосподарських культур за рахунок  запилення рослин бджолами.