У шкільних їдальнях Херсонщини впроваджують страви зі збірки Євгена Клопотенка

Питання щодо належних умов організації харчування дітей, учнів, вихованців з додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил та норм утримання закладів освіти, вимог санітарного законодавства для заходів освіти, здійснення заходів державного контролю з питань дотримання законодавства закладами освіти знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.

Раціональне харчування дітей навчальних закладів будується на дотриманні трьох основних принципів:

  1. Забезпечення відповідності енергетичної цінності раціону харчування енергозатратам організму.
  2. Задоволення фізіологічних потреб організму у визначеній кількості енергії і співвідношенні у харчових речовинах.
  3. Дотримання оптимального режиму харчування, тобто фізіологічно обґрунтованого розподілу кількості споживаної їжі протягом дня.

Згідно з цими принципами харчування дітей повинно бути збалансованим за складом основних поживних речовин. Добова потреба в основних харчових речовинах та енергії, а також вітамінах і мінеральних речовинах для дітей різних вікових груп визначається відповідно до норм фізіологічних потреб в основних харчових речовинах та енергії, норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах. Різниця в кількості основних харчових речовин та калорійності раціону дітей різних вікових груп забезпечується регулюванням обсягів споживаної їжі чи складом страв у раціоні. Перелік страв, які рекомендовані для включення у раціони харчування дітей, повинні містити різноманітні страви з м’яса, риби, молока, сиру, борошняних виробів, фруктів та овочів.

Інструкцією з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затверджено:

— склад примірного двотижневого меню;

— розподіл продуктового набору за основними групами та видами продуктів;

— терміни реалізації та умови зберігання продуктів, що швидко та особливо швидко псуються;

— норми заміни деяких продуктів;

— норми натуральних втрат продуктів харчування під час зберігання у коморах та складських приміщеннях, норми втрати маси продуктів і страв при термічній обробці тощо.

Раціональне харчування передбачає обов’язкове складання меню.

У середині січня на сайті Нової української школи з’явилося повідомлення про затвердження нового рецептурного збірника для шкільних їдалень, куди потрапили 110 нових перевірених та ухвалених офіційно в грудні 2018 року висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів рецептів, розроблених переможцем шоу «Майстер шеф-5», реформатором шкільного харчування Євгеном Клопотенком. А за місяць рецептурний збірник для шкільних їдалень став доступний до завантаження і кухарі змогли ним користуватися.

До початку нового навчального 2020/2021 року районними, міжрайонними та міськими управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області погоджено перспективні меню харчування учнів 358 закладів середньої освіти Херсонської області.

У 111 школах області впроваджено у меню по декілька страв (за вподобанням) із збірника Є.Клопотенка й учні харчуються за оновленим меню.

Слід відмітити, що флагманами у впровадженні нових підходів до організації здорового і якісного харчування дітей в загальноосвітніх закладах є власники (засновники) закладів освіти Високопільського, Верхньорогачицького, Великолепетиського, Нижньосірогозького, Горностаївського районів, частині закладів Олешківського, Скадовського району, міста Нова Каховка.

Робота щодо покращення стану харчування учнів загальноосвітніх закладів області триває.