У Нововоронцовській громаді розпочалась весняна диспансеризація

З метою охорони здоров’я тварин та людей і забезпечення виробництва якісної та безпечної продукції спеціалістами Нововоронцовської районної державної лікарні ветеринарної медицини згідно графіку, для запобігання розповсюдження інфекційних та інвазійних хвороб тварин, буде проводитись весняна диспансеризація великої рогатої худоби в населених пунктах району, що утримуються в особистих селянських господарствах населення.

Про дату диспансеризації ВРХ буде повідомлено через Нововоронцовську селищну та Новоолександрівську сільську раду та оголошення в населених пунктах.

Мета диспансеризації – профілактика захворювань тварин, виявлення у них схильності до захворювань та їх рання діагностика, що є передумовою успішного лікування та в кінцевому підсумку направлена на забезпечення здоров’я та високої продуктивності ВРХ.

Виходячи з того, що диспансеризація – це система планових діагностичних, лікувально-профілактичних та організаційно-господарських заходів, одним із її етапів є дослідження на лейкоз, бруцельоз, туберкульоз, щеплення проти сибірки. Складовою частиною диспансеризації є проведення підготовчих та допоміжних робіт, профілактичних послуг (визначення загального клінічного стану тварини, набір послуг з проведення маніпуляцій по діагностиці, введення вакцин, відбір зразків крові тощо).

Яким захворюванням лікарі приділяють найбільшу увагу. Це сибірська виразка, туберкульоз, бруцельоз, лейкоз.

СИБІРСЬКА ВИРАЗКА – відома давно, як дуже небезпечна хвороба з гострим перебігом, яка вражає різні види сільськогосподарських тварин, а також людей.

Люди заражаються сибіркою, переважно тоді, коли доглядають за хворими тваринами, під час вимушеного їх забою, зніманні шкіри, обробці туш або обробці сировини тваринного походження.

Головним профілактичним засобом щодо недопущення зараження сибіркою є стовідсоткове щорічне щеплення ВРХ, коней, овець, кіз.

ТУБЕРКУЛЬОЗ – інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських і диких тварин, свійських і диких птахів. Найчастіше на туберкульоз хворіють корови, свині, рідше коні, кози, вівці.

Слід зазначити, що хворі тварини можуть виділяти у великій кількості збудник туберкульозу з молоком, сечею, фекаліями, забруднюючи приміщення, вигули, пасовища, корми, водойми, речі догляду за тваринами, одяг і взуття людей. Зараження людини від тварин хворих на туберкульоз найчастіше відбувається під час вживання в їжу непастерізованого або неякісного молока від хворих корів, недостатньо провареного м`яса.

Отже, незважаючи на те, що корови 2 рази на рік перевіряються на туберкульоз, тварина може ще задовго до наступної перевірки заразитися, захворіти і стати джерелом захворювання господаря й інших людей.    

БРУЦЕЛЬОЗ – це інфекційне захворювання, яке викликається особливою групою мікробів під назвою “бруцели”. Найбільш небезпечним джерелом бруцельозної інфекції є хвора на бруцельоз тварина.

Люди сприятливі до бруцельозу в будь-якому віці, у т.ч. і в дитячому, і заражаються сирим молоком, маслом, бринзою. Найчастіше хворіють люди, які мають контакт з хворими тваринами і продуктами тваринного походження. 

ЛЕЙКОЗ ТВАРИН – це інфекційне захворювання, яке вражає клітини  крові, протікає мляво, тварина втрачає вагу, різко збільшуються лімфовузли. Найбільш надійним способом боротьби з лейкозом є своєчасна діагностика, ізоляція і забій хворих тварин.

Як бачимо, вищезгадані захворювання лікуванню не піддаються, і лише раннє їх виявлення дає можливість не допустити поширення захворювання серед здорових тварин та людей.

Згідно ЗУ «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» вводиться обов’язкова ідентифікація та реєстрація тварин у Єдиному державному реєстрі тварин всіх сільськогосподарських тварин. Цим Законом України приводиться у відповідність до законодавства Європейського Союзу, створюється система постійного контролю за станом здоров’я всіх тварин – великої рогатої худоби, свиней, коней, овець та кіз.

З метою забезпечення виконання обов’язку власників та утримувачів тварин здійснювати ідентифікацію та реєстрацію тварин. Закон встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.