У Новій Каховці пройшов тиждень запобігання отруєнню свинцем

З 21 по 27 жовтня 2018 року в дитячих навчальних закладах міста Нова Каховка за ініціативи Новокаховської громадської екологічної організації відбувся міжнародний тиждень, присвячений запобіганню отруєння свинцем. Ця тема є актуальною і необхідною, оскільки потрапляючи у великій кількості до організму людини, свинець порушує функціонування мозку і центральної нервової системи, викликає кому, судоми і навіть смерть. Особливо небезпечний він для дітей та вагітних жінок.  

Навчальні заклади підішли до цього питання з творчістю і запалом. Під час заходів, в яких активно приймали участь викладачі, діти і навіть батьки, велика увага приділялася технології переробки відпрацьованих акумуляторів, утилізації і переробки свинцевої фарби, шкідливим викидам двигунів внутрішнього згоряння. На жаль, свинцова фарба, широко представлена в продажу і використовується в багатьох місцях, продовжуючи піддавати інтоксикації значну кількість людей.

Головним завданням заходу було доведення до дітей інформації, що свинець є отруйною речовиною, накопичення якого негативно впливає на організм людини, щоб у подальшому поінформована молодь змогла захистити своє здоров’я та здоров’я оточуючих.

Під час тематичного тижня у дитячих садочках представили презентацію, пов’язану з необхідністю сортувати сміття за його видами. Діти за допомогою вихователів навчались розміщати різні типи матеріалів у відповідні контейнери (для скляних, паперових, пластикових виробів, та шкідливих відходів). Навіть у батарейках міститься свинець, кадмій та ртуть, які дуже небезпечні, тому для них призначен відповідний контейнер помаранчевого кольору зі спеціальною позначкою. Такі відходи не можна просто викидати, оскільки вони здатні забруднювати значну територію, а потім через ґрунт потрапляти у воду.

Сподіваємося, що зацікавленість юних здобувачів освіти не залишить їх байдужими до проблем екології та довкілля і надалі.