У Нижньосірогозькій сільраді провели робочу нараду з питань створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти

Контроль за якістю  харчування в школах та дошкільних навчальних закладах – один із пріоритетів діяльності на 2021 рік. В 2020 році було внесено зміни до законодавчих документів, таких як Санітарний регламент для закладів загальної середньої освти, гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, тощо.

Харчування дітей в організованих колективах здійснюється на підставі  сезонних меню, які складені з урахуванням гігієнічних принципів та натуральних норм продуктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 року № 1591 і погоджені з органами Держпродспоживслужби.

Однак результати проведеного аналізу виконання норм харчування свідчать, що з різних причин (недостатнє фінансування, відсутність необхідного набору приміщень та технологічного обладнання на харчоблоках)  не виконуються норми по таким основним продуктам, як м’ясо, риба, молоко,   сметана, сир кисломолочний, яйця, фрукти, соки. Крім того,   картотеки страв складені з використанням застарілих рецептурних збірників.

Незбалансоване харчування є причиною аліментарно-залежних захворювань, до яких відносяться захворювання шлунково-кишкового тракту, анемія, хвороби обміну речовин тощо. Відсутність, недостатня кількість або збиткове надходження в організм вітамінів, мікроелементів призводить до захворювання.

Враховуючи значимість питання та з метою організації виконання доручення голови Херсонської обласної державної адміністрації від 10.02.2021 року №25-д, 19 лютого була проведена робоча нарада за участю голови Нижньосірогозької селищної ради Дмитра Такаджи, заступника селищного голови Оксани Полуекто, в.о. начальника Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Сергія Чебукіна, начальника відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариси Качкарової.

На нараді було обговорено питання утворення міжвідомчої комісії по проведенню комісійних обстежень закладів дошкільної та загальної середньої освіти, паспортизації закладів, оскільки необхідно провести актуалізацію інформації щодо матеріально-технічної бази освітніх закладів, особливо харчоблоків, з метою виявлення проблемних питань та визначення першочергових об’єктів та обсягів фінансування,   створення належних умов для безпечного харчування дітей в закладах освіти.

Було вирішено включити до складу міжвідомчої комісії представників Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради, відділу житлово-комунального господарства селищної ради  і найближчим часом провести робочу нараду комісії з метою координації взаємодії та остаточного погодження графіку проведення комісійних обстежень дитячих закладів. 

Результати комісійних перевірок будуть винесені на розгляд наради при селищному голові з метою розробки плану заходів щодо найшвидшого усунення виявлених недоліків.