У населеному пункті Бериславського району виявили випадок захворювання на сказ

Відповідно до висновків експертизи Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л. С. Ценковського Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів від 2 грудня 2021 року встановлено позитивний результат  дослідження  на сказ від патологічного матеріалу бродячого кота. Тварину виявили в особистому селянському господарстві с. Воскресенське Херсонської області.

З ініціативи фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Бериславській  районній державній адміністрації. Рішенням комісії від  03  грудня  2021 року протокол №03 оголошено територію с. Воскресенське Нововоронцовської селищної ради неблагополучною по захворюванню на сказ.

З метою ліквідації вогнища сказу та покращення становища по сказу тварин, рішенням ДНПК було затверджено План комплексних заходів щодо ліквідації сказу тварин в с. Воскресенське та недопущення його розповсюдження на території інших населених пунктів Нововоронцовської селищної ради Бериславського району.

Фахівцями Нововоронцовської районної державної лікарні ветеринарної медицини на час карантинних обмежень в населеному пункті проводиться переоблік, реєстрація собак та котів, профілактичні щеплення не вакцинованих проти сказу тварин, що утримуються та території с. Воскресенське, а також, продовжується роз’яснювальна робота серед населення.

Довідково

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням функції центральної нервової системи і завжди закінчується летально.

Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус із слиною. Основний шлях проникнення вірусу в організм відбувається через пошкодження шкіри в наслідок укусів та ослинення.

Нагадуємо, що для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських тварин – вакцинація є дієвою профілактичною мірою проти розповсюдження захворювання.