26.08.2020 року спеціалісти Чаплинського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели «круглий стіл» з питань впровадження на харчоблоках загальноосвітніх навчальних закладів Каланчацького району програм-передумов, які є основою для впровадження системи НАССР. Участь у діловому спілкуванні взяли представники відділів освіти, директори та відповідальні працівники загальноосвітніх навчальних закладів району.

Було наголошено, що сфера застосування програм-передумов повинна охоплювати усі потенційні загрози безпечності.
Ці Вимоги є обов’язковими для виконання операторами ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Також, спеціалісти Чаплинського міжрайонного управління, ознайомили присутніх з основними положеннями Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, термінами впровадження системи НАССР та відповідальності операторів ринку за невиконання чинного законодавства.
Впровадження системи НАССР – тривалий процес, який потребує відповідальності та докладання чималих зусиль, аби належним чином усе зробити, щоб до кінця 2020 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів впровадили систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР.

Окрім того, під час зустрічі були обговорені наступні питання:
1. Вимоги до операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності:
– оператори ринку повинні володіти інформацією, щодо операторів ринку, які постачають їм харчові продукти, та інші об`єкти санітарних заходів за принципом “крок назад”, а також щодо операторів ринку, яким вони постачають харчові продукти та інші об`єкти санітарних заходів за принципом “крок вперед”; – інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати продажу продукту, нанесеної на маркуванні.
2. Вимоги до обігу об`єктів санітарних заходів:
– основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна (згідно з наказом Міністерства транспорту України “Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні”), яка може оформлюватися суб`єктом господарювання без дотримання форми, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім`я та по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача; найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які надають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль, причіп/напівпричіп; пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора; залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (ветеринарні, санітарні та якісні – сертифікати, свідоцтва, довідки, паспорти тощо); у випадку перевантаження вантажу в процесі його перевезення на інший автомобіль складається акт довільної форми, в якому вказують реквізити перевізника, який здав вантаж, і перевізника, який прийняв вантаж.
3. Харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах по збірнику рецептур Клопотенко “Нове шкільне харчування”.
27.08.2020
У Каланчацькому районі провели круглий стіл з питань впровадження системи НАССР
26.08.2020 року спеціалісти Чаплинського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели «круглий стіл» з питань впровадження на харчоблоках загальноосвітніх навчальних закладів Каланчацького району програм-передумов, які є основою для впровадження системи НАССР. Участь у діловому спілкуванні взяли представники відділів освіти, директори та відповідальні працівники загальноосвітніх навчальних закладів району.
Було наголошено, що сфера застосування програм-передумов повинна охоплювати усі потенційні загрози безпечності.
Ці Вимоги є обов’язковими для виконання операторами ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Також, спеціалісти Чаплинського міжрайонного управління, ознайомили присутніх з основними положеннями Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, термінами впровадження системи НАССР та відповідальності операторів ринку за невиконання чинного законодавства.
Впровадження системи НАССР – тривалий процес, який потребує відповідальності та докладання чималих зусиль, аби належним чином усе зробити, щоб до кінця 2020 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів впровадили систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР.
Окрім того, під час зустрічі були обговорені наступні питання:
1. Вимоги до операторів ринку стосовно забезпечення простежуваності:
– оператори ринку повинні володіти інформацією, щодо операторів ринку, які постачають їм харчові продукти, та інші об`єкти санітарних заходів за принципом “крок назад”, а також щодо операторів ринку, яким вони постачають харчові продукти та інші об`єкти санітарних заходів за принципом “крок вперед”; – інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати продажу продукту, нанесеної на маркуванні.
2. Вимоги до обігу об`єктів санітарних заходів:
– основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна (згідно з наказом Міністерства транспорту України “Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні”), яка може оформлюватися суб`єктом господарювання без дотримання форми, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім`я та по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача; найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які надають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль, причіп/напівпричіп; пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора; залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (ветеринарні, санітарні та якісні – сертифікати, свідоцтва, довідки, паспорти тощо); у випадку перевантаження вантажу в процесі його перевезення на інший автомобіль складається акт довільної форми, в якому вказують реквізити перевізника, який здав вантаж, і перевізника, який прийняв вантаж.
3. Харчування дітей у загальноосвітніх навчальних закладах по збірнику рецептур Клопотенко “Нове шкільне харчування”.