У Горностаївці відбулось засідання ДНПК

01 березня відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Горностаївській районній державній адміністрації  по питанню дотримання законодавства у сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження внаслідок забою та загибелі тварин, впорядкування діючих худобомогильників.

Про ситуацію з даного питання інформувала  в.о. начальника  Горностаївського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Любов Шарко.

Виступаюча порушила  проблемні питання утилізації відходів під час забою та загибелі сільськогосподарських тварин, що виявлені фахівцями Держпродспоживслужби за результатами проведених перевірок та моніторингових ветеринарних обстежень.

Також доповідач повідомила учасників, що  на даний час на території громади працюють 3 худобомогильники, які знаходяться на балансовому утримані ФГ «Екофарм», Заводівського та Червонополянського старостинських округів.

Усі худобомогильники паспортизовані та нанесені  на топографічну карту місцевості.

Стан облаштування та утримання діючих худобомогильників не відповідає Правилам облаштування і утримання діючих (існуючих) худобомогильників та біотермічних ям для захоронення трупів тварин у населених пунктах України, затверджених наказом ДКВМУ від 27.10.2008 р. N 232, зареєстрованих в Мінюсті України 29 січня 2009 р. за N 85/16101 та потребує впорядкування (відсутні огорожа, обвалування, тверді під’їзні шляхи, територія забур’янена та засмічена).

Неналежне утримання худобомогильників та поводження з побічними продуктами тваринного походження, не призначеними для споживання людиною, може негативно вплинути на епізоотичну ситуацію в районі та сприяти забрудненню навколишнього середовища.

Розуміючи складність і важливість ситуації та за результатами обговорення, комісія прийняла відповідні рішення.