У Держпродспоживслужбі розраховують на затвердження правил органічного виробництва і уніфікованої форми акту ближчим часом

З початку серпня поточного року в Україні ринок органічної продукції працюватиме за новини правилами, що запроваджуються законом «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Реалізації норм зазначеного закону була присвячена дискусія в рамках XI Міжнародної агропромислової виставки «Агропорт» та форуму з розвитку фермерства, яка відбулася 18 липня 2019 року в Херсонському аеропорту за участю в.о. Міністра аграрної політики та продовольства Ольги Трофімцевої, Голови Держпродспоживслужби Володимира Лапи, керівництва херсонської облдержадміністрації, представників сільськогосподарських компаній, експертного та наукового середовища, законодавців.

Ольга Трофімцева та Володимир Лапа ознайомили учасників зустрічі з новими національними стандартами органічного виробництва, які запроваджує новоприйнятий закон.

Зокрема, було зазначено, що реалізація норм «органічного» закону спростить життя добросовісним виробникам, а споживачам дасть упевненість, що вони купують саме органічну продукцію.

Крім того, учасники дискусії поінформували, що для повноцінної реалізації норм закону Мінагрополітики разом із Держпродспоживслужбою в рамках робочої групи з розвитку органічного виробництва працюють над низкою нормативно-правових актів. На сьогодні вже розроблено та затверджено низку необхідних документів, серед яких накази Мінагрополітики про затвердження державного логотипа для органічної продукції та порядок підтвердження спеціальних знань інспектора з органічного виробництва та обігу органічної продукції. Крім того, розроблені проекти порядку органічного виробництва та обігу органічної продукції, порядку ведення реєстрів, проект наказу про перелік речовин, дозволених для використання в органічному виробництві. Зараз ці проекти документів на різній стадії узгодження та погодження з ЦОВВами. Також підготовлено проект урядової постанови про порядок сертифікації органічного виробництва та обігу органічної продукції та  проект наказу Мінагрополітики про ведення переліку органів іноземної сертифікації.

Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа  також зауважив, що після прийняття правил виробництва органічної продукції, буде затверджена уніфікована форма акту перевірки, яка уже дозволить здійснювати відповідні перевірки.

«Ми розраховуємо на затвердження правил і уніфікованих форм актів ближчим часом. Це дозволить включити виробників органічної продукції в план перевірок на наступний рік, а також здійснювати позапланові заходи контролю в сфері виробництва та обігу органічної продукції, зокрема, за скаргою», – зазначив Володимир Лапа.

Крім того, зауважив він, Держпродспоживслужба разом з Мінагрополітики проаналізує практику виконання «органічного» закону, і, у випадку необхідності, подаватиме пропозиції щодо його удосконалення. При цьому він закликав учасників ринку органічної продукції долучатися до цього процесу, надаючи свої пропозиції та зауваження.

Нагадаємо, що Закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» набуває чинності з 02 серпня 2019 року. Його завдання – адаптація внутрішньої системи контролю якості органічної продукції до європейського законодавства.