У Чаплинці вакцинували каштани

Гіркокаштан звичайний або кінський каштан є одним із найефективніших поглиначів атмосферних забруднень, його насадження не тільки виконують роль унікального природного фільтра для очищення повітря, води й ґрунту, а формують ландшафти, виконуючі естетичну функцію.     

      

Зараз каштанові насадження по всій Україні  потерпають від небезпечного шкідника каштанової молі. Ступінь шкідливості шкідника  залежить від різних факторів, а деякі з них ще недостатньо досліджені. Міль має досить малі розміри тіла, тому погано літає, і в місцях, де восени опале листя відносилося вітром, навесні спостерігається зменшення нанесеної шкоди. Помічено, що повне прибирання листя дає ефект лише в тому випадку, коли «хворі» дерева розташовані не ближче ніж 50 м один від одного. При цьому наявність хоч одного ураженого шкідником дерева нівелює ефект від прибирання листя з інших каштанів, які ростуть неподалік. Дерева передчасно жовкнуть, рано втрачають листя.  Гусінь каштанової молі, живлячись спочатку соком клітин верхнього епідермісу, а потім паренхімою листя, утворює в них характерні за кольором і формою «міни»- пустотілі порожнини, які заповнені екскрементами. В середині або в кінці літа за відсутності хлорофілу листя висихає і опадає, що може призвести до повторного «осіннього квітнення каштанів». Розвиток молодого листя і повторне квітнення впливають на фізіологічні механізми стійкості каштанів і в першу чергу на морозостійкість, що негативно позначається на здатності дерев добре переносити зиму.

Останнім часом, щоб вберегти каштанові насадження від мінуючої молі, застосовують ін’єкції спеціальними вакцинами.

Не є виключенням й селище Чаплинка. Основною прикрасою вулиць тут завжди були каштани. Селищним головою Чаплинки, Олексієм Фаустовим, підтримано проект «Оздоровлення каштанів» розроблений безпосередньо  для боротьби з цим небезпечним шкідником. Півтори тисячі каштанових дерев у селищі отримали рятувальну вакцину. Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взяли під особистий контроль моніторинг за розвитком шкідника на вакцинованих деревах.