У 2021 році Держпродспоживслужбою було проведено більше 17,8 тисяч перевірок з питань безпечності та окремих показників якості харчових продуктів

У 2021 році Держпродспоживслужбою проведено більше 21,2 тисяч перевірок суб’єктів господарювання, з них 20,7 тисяч – позапланово. У сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів проведено 17,8 тисяч інспектувань, у сфері ветеринарної медицини – 3,4 тисячі. Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час засідання комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

«У 2022 році ми продовжимо активно працювати над забезпеченням контролю безпечності та якості харчових продуктів в процесі їх виробництва та реалізації та боротися із фальсифікатом. Сподіваюсь на підтримку у цій нелегкій справі зі сторони всіх органів української влади», – зазначила Владислава Магалецька.

За результатами розгляду 2,7 тисяч скарг громадян у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у 2021 році було здійснено перевірку 1678 суб’єктів господарювання. Суб’єктам господарювання видано 7057 обов’язкових для виконання письмових вимог (приписів) державних інспекторів щодо усунення порушень вимог законодавства.

У зв’язку з виявленими порушеннями, які становили загрозу для життя або здоров’я людини чи тварини, прийнято 226 рішень про тимчасове припинення виробництва та/або обігу харчових продуктів та/або кормів. У 193 випадках приймались рішень про відкликання, вилучення або знищення харчових продуктів та/або кормів. У сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів оштрафовано 455 юридичних осіб на суму 18,8 млн грн.

Нагадаємо, завданням Держпродспоживслужби є вирішення конкретних проблем споживачів і допомога бізнесу. Як раніше наголошувала Владислава Магалецька, кількість перевірок сама по собі не є критерієм ефективності. Бо найкращою є ситуація, коли перевірки взагалі не потрібні, а споживачі отримують цінний і якісний продукт, водночас, бізнес отримує можливості для розвитку та чесної конкуренції.