У 119 разів більше: у Херсоні продавали небезпечного «магічного краба»

Працівники Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, під час проведення планової перевірки, відібрали для лабораторних досліджень на відповідність вимогам Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції» та Технічних регламентів дитячу іграшку «Магічний краб» (виробник Китай).
 
За описом ця іграшка має грати кілька веселих мелодій і світитись різними кольорами. А ще виробник стверджував, що ця забавка безпечна для здоров’я дітей.

Проте, згідно з протоколом випробувань ДП «Укрметртестстандарт», відібраний екземпляр за маркуванням не відповідає вимогам ДСТУ EN 71-1:2018 «Безпечність іграшок»: іграшка не має попередження, що у наявності дрібні деталі. Також іграшка не має зображення знака відповідності технічним регламентам.

І найстрашніше: масова частка свинцю за результатами випробувань склала 119000 мг/кг, при нормі не більше 1000 мг/кг. Тобто перевищена у 119 разів!

Цей «Магічний краб» становить високий рівень загрози для життя та здоров’я споживачів. Під час тривалої гри з іграшкою у дитини є можливість отримання алергічної реакції.

– Відповідно до розробленого сценарного плану, ця продукція носить високий рівень загрози для здоров’я споживачів, тому має бути заборонена до реалізації, а також утилізована імпортером або самим виробником. Магазин, у якому ми відбирали іграшку для проведення аналізу, вже зняв її з реалізації. Якщо б він цього не зробив, то міг би отримати штраф від 51 тисячі гривень. – зазначив заступник начальника управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби у Херсонській області Олександр Мандра.

Головне Управління Держпродспоживслужби в Херсонській області зазначає, що при придбанні дитячих іграшок слід звертати увагу на маркування. На пакуванні має бути зазначено:
– знак відповідності технічним регламентам;
– товарний знак підприємства-виробника або його представника;
– найменування та місцезнаходження виробника, імпортера;
– позначення типу, номера партії, серійного номера чи моделі або іншого елемента, що дає змогу їх ідентифікувати;
– попереджувальні написи із коротким поясненням небезпеки;
– обов’язково додається інструкція з експлуатації, схема користування, які надруковані на упаковці, на окремому листі або у вигляді брошури. В інструкції, схемі по користуванню іграшками, іграми або на споживчій упаковці повинні бути вказані правила та види обробки іграшок – (миття, чищення, дезінфекція та їх утилізація в разі потреби).
– графічний попереджувальний символ позначення віку у вигляді кола, в якому намальований контур обличчя та вказана вікова група.

При купівліі іграшки звертайте увагу:
– чи достатньо іграшка міцна, чи не має вона ушкоджень, чи міцно приєднані дрібні деталі;
– чи безпечна конструкція іграшки: відсутність ріжучих країв, гострих кінців, вузьких отворів;
– чи не перезнімається фарба, що покриває іграшку;
– чи немає різкого і неприємного запаху;
– чи відповідає іграшка віку дитини.

Якщо ви не знайшли маркування на іграшці, то такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.

У разі, якщо є сумніви щодо якості іграшок, просимо повідомляти Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, м. Херсон, вул. Перекопська, буд. 17, тел.(0552)32-17-36, (0552)26-26-43; Управління захисту споживачів: м. Херсон, вул. Старообрядницька (Комсомольська), 34, тел. (0552) 26-36-06, 0913319890.