Тютюн приносить шкоду тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації

Тютюнопаління- одне з найбільш поширених видів побутової токсикоманії, це сама найпоширеніша у всьому світі шкідлива звичка. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Наслідки куріння пов’язані з арсеналом небезпечних хвороб.

Головним елементом цього диму є нікотин – речовина, яка викликає у людини сильну наркотичну залежність. Нікотин є одним із найсильніших з відомих рослинних отрут, які впливають на нервову систему.

Так, в газовій фракції диму міститься бензапірен (сильний канцероген, що спричиняє рак), азот та його окисли, оксиди вуглецю, ціаністий водень, акролеїн, гліцерин, спирти, альдегіди і кетони, вуглеводні, феноли, та інші. В склад диму тютюну входять синильна кислота, радіоактивний полоній, миш’як та інші солі важких металів, особливо це пов’язано з теперішнім техногенним забрудненням довкілля.

Ніхто не може випалити першої сигарети до кінця, при цьому виникають запаморочення й нудота, іноді слиновиділення, шум у голові, головний біль, серцебиття, загальна слабкість, тремтіння рук, блювання. Поступово організм пристосовується до нікотину і паління не викликає неприємних відчуттів, хоча отруєння організму триває. Варто пам’ятати, що фізична та психологічна залежність до нікотину розвивається набагато швидше, ніж  до  алкоголю.

Тримаючи в руках сигарету, курець навіть не замислюється, яку кількість шкідливих речовин вдихаєПід час згорання тютюну і паперу, в який він загорнутий, майже 5 000 небезпечних хімічних сполук проникають до організму.

Наприклад, смоли та тютюновий дьоготь – це суміш твердих частинок, що осідають на слизовій бронхів та бронхіол та викликають рак легень. Формальдегіди впливають на слизову верхніх дихальних шляхів, трахеї, бронхів та альвеол, спричиняючи затяжні запальні процеси.

Миш’як шкодить серцево-судинній системі та провокує розвиток новоутворень.

Полоній – це радіоактивна речовина, що викликає рак легень, рак печінки, лейкемію, виразку шлунка та інші захворювання.

Угарний газ – смертоносний газ при вдиханні в закритих приміщеннях, він не має ні запаху, ні кольору, тому може призвести до сильного отруєння та смерті. Синильна кислота – надзвичайно токсична, впливає на дихальну систему, паралізуючи її.

Немає сенсу перераховувати всіх хімічні сполуки, але курець має зрозуміти – продовжуючи курити, він скорочує своє життя та шкодить здоров’ю оточуючих.

Але необхідно зрозуміти – паління є не тільки особистою проблемою кожної людини окремо, але й гострою соціальною проблемою, з якою пов’язане майбутнє людства. Паління та його вплив на організм людини стали сьогодні і медичною проблемою, тому варто замислитись: запалювати цигарку, чи зберегти своє і довколишніх здоров’я.
Пасивне куріння становить небезпеку для громадського здоров’я – воно навіть більш шкідливе ніж активне. Пов’язано це з тим, що при курінні дим потрапляє в організм частково фільтрованим та порційно. Але оточуючі (особливо в закритих приміщеннях) вдихають шкідливі речовини у повному обсязі.

Обирай здоров’я – скажи палінню НІ!