Туляремія – природно-осередкова інфекційна хвороба

Туляремія гостра зоонозна природно-осередкова інфекційна хвороба з багатьма механізмами передачі інфекції, яка перебігає з інтоксикацією, гарячкою, ураженням лімфатичних вузлів, шкіри,слизових оболонок, легень.

Збудник туляремії – бактерія, яка у природі викликає захворювання у мишей, щурів, зайців та інших тварин. У навколишньому середовищі туляремійна паличка зберігається тривалий час, особливо при низькій температурі. У зерні, соломі при температурі нижче 0°С збудник туляремії залишається життєздатним до 6 місяців, а при температурі 20-30°С — 20 днів. Кип’ятіння його вбиває миттєво, при температурі 60 °C він гине через 20 хвилин, прямі сонячні промені знищують його через 20-30 хв. Згубно діють на збудника туляремії і дезрозчини.

Джерелом збудника інфекції є головним чином гризуни. Сприятливі – зайці, миші, водяні щури, ондатри, бобри, хом`яки хворіють також вівці, велика рогата худоба, коні, свині, кролі,свійська птиця, кішки, собаки.

Людина заражається від тварини :
аліментарним шляхом – при вживанні м’яса, молока, молочних продуктів, води;
аспіраційним шляхом – при вдиханні інфікованого пилу;
контактним шляхом – при догляді за тваринами,обробці тваринницької сировини (шкіра, вовна тощо);
трансмісивним шляхом – при укусах кліщами та іншими комахами.

Для запобігання зараженню на зооантропонозні інфекції необхідно дотримуватись заходів особистої профілактики:
– вживати м’ясні продукти тільки після якісної термічної обробки;
– не використовувати сире молоко;
– не користуватись водою з відкритих водойм без кип’ятіння;
– не купувати харчові продукти у місцяї стихійної торгівлі;
– захищати харчові продукти від мух;
– старанно слідкувати за чистотою рук;
– дотримуватись чистоти в приміщеннях;
– проводити дератизаційні заходи;
– забезпечувати профілактику та лікування домашніх та свійських тварин (при потребі);
– проводити щеплення осіб при перебуванні в ензоотичних регіонах або професійних груп з підвищеним ризиком зараження;
– запобігати укусів кліщами та іншими комахами.

Застерігаємо у разі появи перших ознак захворювання з підйомом температури потрібно терміново звертатись по медичну допомогу не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою до найближчої медичної установи.

Також пам’ятайте про небезпеку зараження цією хворобою під час полювання на зайців, ондатр, рибній ловлі, роботах в заболочених місцях. Особливо ці застереження актуальні в пору відпусток, коли люди масово відпочивають на річках та озерах. Тому дотримання елементарних гігієнічних правил, як миття рук перед їжею, вживання лише кип’яченої води, захист від покусів комарів, кліщів, працювати у рукавицях, спецодязі тощо – є обов’язковим в будь – якому випадку і захистить Вас від зараження і захворювання туляремією.