Токсокароз: причини та лікування

Токсокарозом називають хворобу, яку викликають круглі черви Toxocara (у собак – Toxocaracanis). Найчастіше ця недуга зустрічається у цуценят до 6 місяців, але є випадки розвитку захворювання у дорослих тварин.

Вихованець може заразитися від матері (ще в утробі), при заковтуванні води, їжі і фекалій, в яких присутні яйця паразитів. Переносниками черв’яків є гризуни, що поїдають трупи м’ясоїдних тварин.

Паразити поширені повсюдно. Самки дуже плодовиті (одна особина виробляє до 700 яєць на 1 г калу щодня), до того ж, яйця токсокар здатні виживати в грунті протягом багатьох років, так як перепад температур для них не небезпечний. Так само зустрічається і один з видів гельмінтозу у собак як диплідиоз.

Цикл розвитку паразита
Черв’як токсокара має білу забарвлення, довжина дорослої особини – близько 10 див Ці паразити схожі на інших аскарид, але у самців Тохосагасапіѕесть одна відмінність – на хвості є дуже тонкий пальцевидный відросток.

Існує кілька циклів розвитку паразитів:

Цуценята до 3 місяців заковтують яйця паразита, в яких містяться личинки. У тонкому кишечнику оболонка розчиняється, і личинка з кровотоком прямує в легені, де відбувається линька. Після цього вона повертається в кишечник через трахею і починає рости і паразитувати.

В організмі вагітної собаки личинки направляються в легені плодів. Після пологів вони мігрують через трахею в тонкий кишечник, де і починають розвиватися.

Здорові цуценята у віці до 3 тижнів заражаються від матері через молоко. В цьому випадку личинки відразу залишаються в кишечнику, міграції не відбувається.

Личинки можуть перебувати в організмі гризуна або птахи, але їх розвиток починається тільки тоді, коли вони потрапляють всередину собаки .

Як проявляється токсокароз
Захворювання може не проявляти себе, якщо паразитів в організмі вихованця небагато.

При сильній інвазії спостерігаються такі ознаки:

  • збільшується живіт;
  • цуценята помітно відстають у розвитку, розвивається рахіт;
  • у деяких випадках розвивається діарея;
  • у фекаліях і блювотних масах можуть бути присутніми дорослі особини токсокар.

Важливо: цуценят до 3 тижнів у період міграції личинок паразитів через легені розвивається пневмонія, яку можна розпізнати за прискореним диханням, кашлем і пінистими виділеннями з носа. Таке ускладнення часто призводить до летального випадку.

Лікування токсокарозу у собак зводиться до згодовування препарату від гельмінтів.

Цуценятам згодовують препарат від гельмінтів у віці 2-3 тижнів (це дозволить знищити личинок, які проникли в організм малюка внутрішньоутробно), ще через пару тижнів процедуру повторюють.

У віці 2 місяців цуценят глистогонят ще раз, так як є ризик зараження через молоко матері-суки.

Дегельмінтизацію дорослих собак проводять двічі з перервою в 10-12 днів (дозу препарату розраховують за масою тіла).

Рекомендується прогнати глистів вагітній суці за 3 тижні до пологів .

Від паразитів у дорослих тварин позбавляються за допомогою антигельмінтних препаратів, спрямованих на боротьбу з круглими хробаками.

Профілактика
Існує тільки одна ефективна міра профілактики токсокарозу у собак – регулярне проведення дегельмінтизації як щенят, так і дорослих тварин (кожні 3-4 місяці).

Не дозволяйте вихованцеві пити воду на вулиці, підбирати шматки їжі, полювати на гризунів, вони є переносниками личинок Toxocaracanis). Яйця можуть перебувати в фекаліях, тому стежте за тим, щоб ваша собака не контактувала з ними.