Свиня: вирощування і необхідний догляд

За китайським календарем символ 2019 року – Жовта Земляна Свиня: доброзичлива, оптимістична і поступлива тварина.

В Україні є кілька порід і породних груп свиней. Найбільш поширені і більш продуктивні свині великої білої, української степової білої і миргородської порід та кролевецької, української степової рябої, подільської і придніпровської породних груп. Кожна порода має свої особливості. Швидше ростуть і дають більший вихід м’яса свині великої білої та степової білої порід; ростуть меншими темпами, але дають більший вихід сала свині миргородської породи та усіх породних груп. Для відгодівлі вигідніше купувати поросят помісей, яких одержують від схрещування зазначених вище порід. Помісі швидше ростуть і краще відгодовуються.

Весь строк відгодівлі в умовах присадибного господарства можна поділити на три періоди.

Перший період — молочний.

Другий період — дорощування.

Третій період — власне відгодівля.

Молочний період. Тривалість молочного періоду залежить від того, в якому віці придбано порося. Краще протримати порося на молочній їжі до 8-тижневого віку. З 4-тижневого віку поросяті починають давати різноманітну підгодівлю і з цього часу його можна перевести вже на збиране молоко.

Маленьких поросят необхідно годувати часто і потроху, через однакові проміжки часу. Порося швидко привчається до встановленого розпорядку і за один раз ніколи не з’їсть більше того, що може вмістити його шлунок, тобто не буде переїдати.

Необхідно старанно мити посуд, в якому готують корм, а також годівниці після кожної годівлі і виставляти взимку на мороз, а влітку на сонце. Раз на тиждень посуд миють окропом або гарячим лугом, щоб запобігти розвитку гнильних бактерій і грибків.

Крейду, деревний попіл, червону глину насипають у коритце і тримають біля поросяти в загородці.

Зернові корми найкраще згодовувати у вигляді різноманітних сумішей. Практикою встановлено, що кормові суміші свинями поїдаються з більшим апетитом і краще використовуються.

Основна мета при годівлі поросят — привчити їх до поїдання великої кількості соковитих і грубих кормів. З цією метою в кормовий раціон рекомендують додавати сінної потерті, яка одночасно є і багатим вітамінним кормом.

Корисно також давати поросятам понад зазначену норму соковиті корми, наприклад, моркву, а також варену і розім’яту картоплю у вигляді пюре або «затірки» (змішану з сухими концентрованими кормами).

Годувати треба часто, залежно від апетиту поросяти, бажано не рідше 5—6 разів на добу, в певні години. Напувати – 3—4 рази на день; при додержанні зазначеного порядку і норм годівлі порося до 2—21/2 місяця досягає живої ваги 18—25 кілограмів.

Період дорощування. Найвідповідальнішим часом у відгодівлі є період дорощування підсвинків від 15—20 кілограмів до 50— 60 кілограмів живої ваги.

За ці 4 місяці закладається міцна основа для майбутнього, власне відгодівельного періоду. Завдання зазначеного періоду полягає в тому, щоб забезпечити по можливості найкращий ріст кістяка і м’язевої тканини, на яких у тварини буде відкладатися сало.

В цей період слід по можливості ширше використати для годівлі молоду траву, особливо лободу, кропиву, що дає можливість виростити порося на дешевих кормах.

За період пасовищного утримання, протягом 4 місяців, вагу поросяти можна легко довести до 50—60 кілограмів.