Створюємо травосуміш для газонів власноруч

Газон – це обладнаний і засіяний сланкими і низькими рослинами майданчик. Перша згадка про газони з’явилася близько трьох тисяч років тому, в стародавніх літописах багато говорилося про трав’яні килими у палацах перських і китайських владик.

Газони виконують декоративні функції на ділянці, але, крім того, простір, відведений під зелені галявини і галявини, може поліпшити мікроклімат на ній, створивши сприятливі умови для людини та інших представників живої природи. Коренева система газонних трав, утворена в шарі дерну, бере участь у процесі швидкої мінералізації органічних речовин – це сприяє очищенню грунту від бур’янів та інших шкідливих мікроорганізмів. Газон активно поглинає пил і шкідливі випаровування, очищаючи повітря і створюючи так звану зону спокою.

Основними компонентами травосумішей для створення газонів є:

– райграс пасовищний (Lolium perenne L.) – злак заввишки 40-80 см, стійкий до витоптування й ущільнення грунту. Основною перевагою трави є її здатність вже через місяць після сівби насіння утворювати густий травостій яскраво-соковитого зеленого кольору;

– вівсяниця червона або костриця – це злакова трава, яка стійка до посухи, морозів, витоптування і є тіньовитривалою. Назва “червона” зумовлена відтінком колосків. Існує три типи вівсяниці червоної: вівсяниця червона червона (Festuca rubra rubra), вівсяниця червона волосовидна (Festuca rubra trichophylla), вівсяниця червона жорстка (Festuca rubra commutata), що відрізняються між собою ботанічними особливостями та стійкістю до грунтово-кліматичних факторів;

– тонконіг лучний (лат. Poa pratensis) – злакова багаторічна трав’яниста рослина, що розвивається як озима. У перший рік посіву росте дуже повільно і не формує генеративних пагонів. Повний розвиток спостерігається на третій-четвертий рік розвитку.

Газони бувають звичайними, партерними, луговими та спеціального призначення.

Вважається, що найбільш придатним для прибудинкової території є звичайний газон, який не вимагає великих зусиль по створенню та догляду. Він більш довговічний, тіньовиносливий і стійкий до механічних пошкоджень (витоптування) завдяки щільній дернині. Для створення таких газонів використовуються суміші з більш широколистих і з більш розвиненою кореневою системою трав, з сильними пагонами і різними типами кущіння.

Звичайний газон можна складати з суміші таких трав: костриця червона (40%), тонконіг лучний (30%), райграс пасовищний (30%); або костриця лучна (50%), тонконіг лучний (25%), мітлиця біла (25%).

На піщаних грунтах для облаштування газону можна застосовувати суміш з таких рослин: мітлиця звичайна (30%), костриця лучна (40%), конюшина біла (20%), райграс пасовищний (10 %).

Для глинистих ґрунтів підійде суміш з вівсяниці червоної (40%), вівсяниці лучної (20%), тонконога лучного (20%), мітлиці білої (10%), райграсу пасовищного (10%).

Обираючи насіння обов’язково необхідно оглянути його, оскільки воно повинно мати колір та форму властиву для насінню даного виду та сорту. В насінні газонних трав не повинно бути насіння і плодів карантинних бур’янів, шкідників та збудників хвороб. Схожість насіння газонних трав повинна відповідати нормам, вказаним у державних стандартах України.

Також звертаємо увагу, що під час купівлі насіння трав окремо по видам для послідуючого створення травосуміші необхідно вимагати у продавця сертифікат, що засвідчує сортові якості насіння, сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння та інші супровідні документи, зазначені в ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості».

Інформація має рекомендаційний характер.