Стан водопостачання та якість питної води в Нижньосірогозькому районі – під постійним контролем.

Одним із пріоритетних напрямків роботи Нижньосірогозького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області є контроль за станом питного водопостачання та водовідведення, особливо робота з підприємствами питного водопостачання щодо дотримання термінів проведення виробничого лабораторного контролю безпечності та якості питної води.         

Питання покращення санітарно-технічного стану об’єктів водопостачання та організації відомчого лабораторного контролю в населених пунктах району за ініціативи районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області виносилось на розгляд районної комісії з питань ТЕБ та НС (протокол від 23.04.2020 року №19), а також на нараду з селищним та сільськими головами при голові райдержадміністрації, за підсумками якої видано доручення від 17.07.2020 року №29-д. Зокрема, вказаним дорученням передбачено сільським, селищному головам забезпечити дотримання водоохоронного режиму у зонах санітарної охорони артсвердловин, а також забезпечити проведення виробничого контролю питної води в місцях водозабору, перед надходженням у розподільчу мережу та у розподільчій мережі, дотримуватись періодичності та виду контролю питної води.         

Усі 14 комунальних підприємств району   уклали договори на проведення досліджень питної води з Нижньосірогозькою МДЛ ДПСС, тому щотижнево фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства здійснюється взаємозвірка з фахівцями лабораторії щодо своєчасності та кількості доставлених проб води.  З дотриманням робочої програми проводять відомчий лабораторний контроль 3 комунальних підприємства району: Нижньоторгаївське СКП «Хлібороб», Братське СКП «Фортуна», Новоолександрівське СКП «Надія».         

У разі порушення графіків доставки, проводяться робочі зустрічі з головами селищної, сільських рад, керівниками комунальних підприємств району. Так, протягом останнього тижня проведено робочі зустрічі з керівником Нижньосірогозького РСКП «Райсількомунгосп», Нижньоторгаївського СКП «Хлібороб». Також постійно проводиться в телефонному режимі роз’яснювальна робота з керівниками  комунальних підприємств району. Завдяки вжитим заходам покращилась організація відомчого лабораторного контролю  Верхньосірогозького МКП «Каскад», Першопокровського СКП «Каїш», Анатолівського СКП «Вікторія».         

Оскільки згідно пункту 7.1 ДСанПіН 5.5.2.008-01  « Державні  санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу” всі школи повинні забезпечуватись доброякісною питною водою, було ініційовано укладання договорів на проведення лабораторних досліджень питної води на мікробіологічні та санітарно-хімічні показники, всі 13 шкіл здійснили оплату досліджень та доставку проб питної води до  Нижньосірогозької МДЛ ДПСС. Аналогічна робота проведена і з 13 дошкільними закладами району.         

У Нижньосірогозькому районі протягом 2020 року було  обладнано огорожі першого поясу зон санітарної охорони всіх діючих артсвердловин в СКП «Берегиня» с.Демянівка Вербівської ОТГ та в СКП «Фортуна» Братської сільської ради;   Першопокровською сільською радою планується обладнати огорожу першого пояса зон санітарної охорони артсвердловин СКП «Каїш»до кінця 2020 року, в Сірогозькому СКП «Мрія» із 3 діючих артсвердловин має огорожу першого пояса зон санітарної охорони 1 артсвердловина, на 2 інші розробляються проекти про організацію ЗСО.    

Рішенням ХХХІV сесії Нижньоторгаївської сільської ради   № 260 від 12.06.2020 року, для сільського комунального господарства «Хлібороб»  були виділені  кошти у сумі 100,0 тис.грн., для огородження   першого  поясу санітарної  зони  територій артсвердловин.            

Актуальним залишається питання обладнання водоочисних пристроїв в дитячих закладах, особливо нагальне це питання в тих населених пунктах, де реєструються найбільші відхилення якості питної води від нормативних вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними показниками.  В теперішній час водоочисні пристрої встановлено в Нижньосірогозькому опорному закладі ПЗСО, ведуться відповідні роботи в Сірогозькій ЗОШ.

Питання можливості обладнання локальною системою доочистки питної води  Верхньосірогозького ДНЗ   «Оленка» та Нижньоторгаївського ДНЗ «Колосок» планується  розглянути за підсумками  виконання    сільського бюджету за 9 місяців  поточного року. 

У Першопокровському сільському бюджеті на 2020 рік  виділено  кошти в розмірі 30.0 тис. грн   на придбання системи доочистки питної води в дитячому садку,  придбати передбачається у вересні 2020 року.

Контроль за станом  об’єктів водопостачання Нижньосірогозького району буде  продовжуватись і надалі.