Стан організації харчування дітей у дитячих освітніх закладах, виконання фізіологічних норм харчування, вжиття заходів щодо його покращення знаходиться під постійним контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
За оновленою інформацією, у новому навчальному році у комунальних дитячих навчальних закладах області (окрім закладів Каланчацького та Чаплинського районів) харчуванням забезпечено 86482 дітлахів, що складає 64,08% від загальної кількості. З них – 13185 вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів шкіл пільгових категорій 100% забезпечені гарячим харчуванням та звільнені від оплати за нього повністю, харчування дітей здійснюється за кошти місцевих бюджетів. Умови для організації харчування створені у всіх закладах, крім 4-х загальноосвітніх закладів Скадовського (3) та Генічеського (1) районів через відсутність у складі приміщень харчоблоків та 3-х загальноосвітніх закладів Олешківського району (малокомплектні заклади, скорочення посади кухаря).
Особливу увагу всіх учасників організації харчування у дитячих закладах зосереджено на питаннях виконання фізіологічних норм харчування дітей відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та стану матеріально-технічної бази харчоблоків.
З початку навчального року 2019/2020 року практично в усіх районах області відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування було збільшено фінансування, виділені додаткові кошти з бюджетів на харчування дітей у дитячих освітніх закладах, що надало можливість забезпечити харчуванням дітей в окремих закладах у відповідності до нормативних вимог або покращити показники харчування (Каховський, Іванівський, Горностаївський, Нижньосірогозький, Білозерський, Олешківський, Нововоронцовський, Новотроїцький, Великоолександрівський, Генічеський, Чаплинський райони). У більшості закладів до початку нового навчального року були проведені ремонтні роботи в приміщеннях харчоблоків, в 166 закладах придбано додатково або замінено технологічне обладнання, у 78 закладах – холодильне обладнання.
Незважаючи на позитивні зрушення, у навчальних закладах залишаються певні проблеми в організації харчування дітей, а саме: забезпечення дитячих закладів у достатній кількості молоком та молокопродуктами, рибою, овочами та фруктами. Потребують і надалі вирішення питання щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків дитячих закладів – її удосконалення, заміна технологічного обладнання на сучасне та високотехнологічне, що дозволить вийти на якісніший рівень організації харчування, у тому числі у сфері впровадження сучасних рецептур, зокрема Є.Клопотенка.
Згідно із законодавчими та нормативними актами, вiдповiдальними за органiзацiю харчування дiтей у дитячих закладах освіти незалежно вiд пiдпорядкування, типiв i форм власностi, за матерiально-технiчний стан харчоблоку, додержання вимог санiтарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів.
Вирішення учасниками процесу організації харчування дітей низки проблемних питань сприятиме цілеспрямованій роботі над формуванням відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та виробленням навичок здорового способу життя, культури харчування з ранніх дитячих років, дотриманням фізіологічних та санітарних норм, забезпеченням продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю.
Якісне, збалансоване, раціональне харчування є запорукою збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління.
22.10.2019
Стан організації харчування дітей у дитячих освітніх закладах Херсонщини
Стан організації харчування дітей у дитячих освітніх закладах, виконання фізіологічних норм харчування, вжиття заходів щодо його покращення знаходиться під постійним контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.
За оновленою інформацією, у новому навчальному році у комунальних дитячих навчальних закладах області (окрім закладів Каланчацького та Чаплинського районів) харчуванням забезпечено 86482 дітлахів, що складає 64,08% від загальної кількості. З них – 13185 вихованців дошкільних навчальних закладів та учнів шкіл пільгових категорій 100% забезпечені гарячим харчуванням та звільнені від оплати за нього повністю, харчування дітей здійснюється за кошти місцевих бюджетів. Умови для організації харчування створені у всіх закладах, крім 4-х загальноосвітніх закладів Скадовського (3) та Генічеського (1) районів через відсутність у складі приміщень харчоблоків та 3-х загальноосвітніх закладів Олешківського району (малокомплектні заклади, скорочення посади кухаря).
Особливу увагу всіх учасників організації харчування у дитячих закладах зосереджено на питаннях виконання фізіологічних норм харчування дітей відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження харчування у навчальних та оздоровчих закладах» та стану матеріально-технічної бази харчоблоків.
З початку навчального року 2019/2020 року практично в усіх районах області відповідними рішеннями органів місцевого самоврядування було збільшено фінансування, виділені додаткові кошти з бюджетів на харчування дітей у дитячих освітніх закладах, що надало можливість забезпечити харчуванням дітей в окремих закладах у відповідності до нормативних вимог або покращити показники харчування (Каховський, Іванівський, Горностаївський, Нижньосірогозький, Білозерський, Олешківський, Нововоронцовський, Новотроїцький, Великоолександрівський, Генічеський, Чаплинський райони). У більшості закладів до початку нового навчального року були проведені ремонтні роботи в приміщеннях харчоблоків, в 166 закладах придбано додатково або замінено технологічне обладнання, у 78 закладах – холодильне обладнання.
Незважаючи на позитивні зрушення, у навчальних закладах залишаються певні проблеми в організації харчування дітей, а саме: забезпечення дитячих закладів у достатній кількості молоком та молокопродуктами, рибою, овочами та фруктами. Потребують і надалі вирішення питання щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків дитячих закладів – її удосконалення, заміна технологічного обладнання на сучасне та високотехнологічне, що дозволить вийти на якісніший рівень організації харчування, у тому числі у сфері впровадження сучасних рецептур, зокрема Є.Клопотенка.
Згідно із законодавчими та нормативними актами, вiдповiдальними за органiзацiю харчування дiтей у дитячих закладах освіти незалежно вiд пiдпорядкування, типiв i форм власностi, за матерiально-технiчний стан харчоблоку, додержання вимог санiтарного законодавства є засновники (власники), керівники цих закладів.
Вирішення учасниками процесу організації харчування дітей низки проблемних питань сприятиме цілеспрямованій роботі над формуванням відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та виробленням навичок здорового способу життя, культури харчування з ранніх дитячих років, дотриманням фізіологічних та санітарних норм, забезпеченням продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю.
Якісне, збалансоване, раціональне харчування є запорукою збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління.