Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжують проводити наради з освітянами, з метою приведення у відповідність до чинного законодавства організацію функціонування закладів освіти Херсонщини.
Саме тому фахівцями Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області була ініційована нарада з директорами закладів дошкільної освіти громади на базі відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньосірогозької селищної ради.

Пріоритетними питаннями заходу були:
-покращення санітарно-технічного стану харчоблоків закладів,
-профілактика харчових отруєнь,
-особливості організації харчування в дитячих закладах в період карантинних обмежень,
– результати проведених планових перевірок закладів, а також підсумки моніторингових візитів з метою контролю дотримання протиепідемічних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVІD-19.
Спеціалісти окремо наголосили присутнім на необхідність подальшого якісного впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Увага директорів закладів звернута на необхідність суворого забезпечення простежуваності харчових продуктів, наявність товарно-транспортної накладної, декларації виробника,
маркування, що ідентифікує номер партії, до якої належить харчовий продукт, недопустимість зберігання продуктів та сировини без етикетки виробника, на якій зазначено умови зберігання та кінцевий термін придатності.
Присутніх було поінформовано про Наказ МОЗ від 04.10.2021 року №2153 “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”. Згідно з наказом працівники закладів дошкільної освіти підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби СОVІD-19.
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління розповіла про типові порушення, які виявляються під час планових перевірок дошкільних закладів:
- недостатній контроль керівників закладу за організацією харчування дітей,
- невиконання норм харчування по молочним продуктам, рибної продукції та несвоєчасне проведення коригування меню,
- порушення при зберіганні санітарного та спеціального одягу, прибирального інвентарю,
- недоліки у веденні документації з організації харчування, як це передбачено Порядком організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженим Постановою КМУ від 24.03.2021 року №305.
Було також надано рекомендації щодо покращення організації харчування дітей.
На нараді з керівниками закладів опрацьовано питання профілактики грипу та ГРВІ, необхідності суворого дотримання повітряно-теплового режиму, режиму провітрювання, як це регламентується Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів , затвердженим наказом МОЗ від 24.03.2016 року №234.
В ході проведення наради присутні мали змогу поділитися власним досвідом вирішення проблемних питань, а також отримали кваліфіковані роз’яснення з питань покращення роботи з профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
29.10.2021
Спеціалісти Нижньосірогозького управління провели нараду з директорами закладів дошкільної освіти: організація харчування, протиепідемічні заходи, чинне законодавство
Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області продовжують проводити наради з освітянами, з метою приведення у відповідність до чинного законодавства організацію функціонування закладів освіти Херсонщини.
Саме тому фахівцями Нижньосірогозького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області була ініційована нарада з директорами закладів дошкільної освіти громади на базі відділу освіти, культури, молоді та спорту Нижньосірогозької селищної ради.
Пріоритетними питаннями заходу були:
-покращення санітарно-технічного стану харчоблоків закладів,
-профілактика харчових отруєнь,
-особливості організації харчування в дитячих закладах в період карантинних обмежень,
– результати проведених планових перевірок закладів, а також підсумки моніторингових візитів з метою контролю дотримання протиепідемічних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби СОVІD-19.
Спеціалісти окремо наголосили присутнім на необхідність подальшого якісного впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Увага директорів закладів звернута на необхідність суворого забезпечення простежуваності харчових продуктів, наявність товарно-транспортної накладної, декларації виробника,
маркування, що ідентифікує номер партії, до якої належить харчовий продукт, недопустимість зберігання продуктів та сировини без етикетки виробника, на якій зазначено умови зберігання та кінцевий термін придатності.
Присутніх було поінформовано про Наказ МОЗ від 04.10.2021 року №2153 “Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням”. Згідно з наказом працівники закладів дошкільної освіти підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти гострої респіраторної хвороби СОVІD-19.
Начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Нижньосірогозького управління розповіла про типові порушення, які виявляються під час планових перевірок дошкільних закладів:
Було також надано рекомендації щодо покращення організації харчування дітей.
На нараді з керівниками закладів опрацьовано питання профілактики грипу та ГРВІ, необхідності суворого дотримання повітряно-теплового режиму, режиму провітрювання, як це регламентується Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів , затвердженим наказом МОЗ від 24.03.2016 року №234.
В ході проведення наради присутні мали змогу поділитися власним досвідом вирішення проблемних питань, а також отримали кваліфіковані роз’яснення з питань покращення роботи з профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь.