Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Херснській області провели обстеження 426 харчоблоків

Спеціалістами  Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області у складі міжвідомчих комісій проведено обстеження 426 харчоблоків в закладах освіти на предмет дотримання вимог законодавства про харчові продукти. Станом на 03.09.2021 року 21 харчоблок закладів освіти не відповідає гігієнічно-санітарним вимогам. Харчування у цих закладах не проводиться до усунення недоліків.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року 3 305 «Про затвердження Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» передбачено перелік документів з організації харчування, в яких визначено принципи планування та механізм організації харчування.

Про це розповіла начальник відділу безпечності харчових продуктів Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Світлана Петронюк.

Передбачено забезпечення безоплатним гарячим харчуванням в державних і комунальних закладах освіти коштом бюджетів відповідно до встановленого в закладах освіти режиму кратності харчування для певних категорій учнів. У разі споживання лише сніданку калорійність повинна становити 25-30% добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30-35%.

Згідно з новими нормами харчування обмежена кількість солі, цукру, жирів рослинного і тваринного  походження. До нових норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування. Також зменшені норми споживання хліба та картоплі. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування. Ці документи готували з огляду на міжнародний досвід  та рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я   щодо принципів здорового харчування, з врахуванням фізіологічних  потреб дітей в основних речовинах та енергії.

На виконання Протоколу наради під головуванням Прем’єр-міністра України за участі дружини Президента України проводяться навчання керівників закладів загальної середньої освіти щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках  (НАССР).

Питання щодо забезпечення якісного та безпечного харчування учнів в закладах освіти  знаходиться на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області.