Спеціалістами Великоолександрівського управління проведені комісійні обстеження закладів освіти Борозенської сільської ради по профілактиці харчових отруєнь

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області в межах повноважень здійснює заходи  щодо створення належних умов харчування, перебування, виховання та навчання дітей в навчальних закладах.

Спеціалісти Великоолександрівського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області взяли участь у роботі комісії по перевірці закладів освіти Борозенської сільської ради з питань організації харчування та профілактики харчових отруєнь. Було обстежено 3 дитячі заклади освіти. Під час комісійних обстежень зверталась увага на:

  • дотримання умов зберігання харчових продуктів, термін їх реалізації, товарне сусідство продуктів, температурний режим відповідно до діючих вимог;
  • наявність умов для приготування їжі, умов для миття столового та кухонного посуду, забезпечення і справність технологічного та холодильного обладнання;
  • дотримання персоналом поточності технологічного процесу, технології приготування, правил миття посуду, недопущення до роботи персоналу з ознаками кишкових інфекцій;
  • ведення медичної документації, а саме: журналів бракеражу сирої та готової продукції, аналізу виконання норм харчування, журналу здоров’я тощо.

Під час заходу акцентована увага керівників закладів на необхідність виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», в тому числі щодо розробки перспективного меню відповідно до вимог постанови.

Не залишились поза увагою питання щодо організації заходів з профілактики коронавірусної хвороби у закладах, а саме:

  • стан вакцинації працівників закладу та наявність відповідних сертифікатів;
  • забезпеченість засобами індивідуального захисту та створення умов для їх утилізації;
  • забезпеченість антисептичними та дезінфікуючими засобами, рідким милом та паперовими рушниками тощо;
  • дотримання протиепідемічних вимог щодо своєчасної ізоляції хворих та контактних осіб, дотримання дезрежиму.

Про результати комісійних обстежень підготовлені листи керівникам закладів з пропозиціями щодо усунення виявлених порушень та проінформовано голову сільської ради. З персоналом закладу проведена роз’яснювальна робота з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

Робота в цьому напрямку триває та знаходиться на особливому контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області управління.