Спалювання листя та сухої трави – поза законом

Щороку восени господарі починають прибирати та палити суху траву, листя на території своїх домоволодінь.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області нагадує, що розведення вогнищ, спалювання листя, рослинності та сміття заборонено законодавством України та передбачає адміністративну і кримінальну відповідальність з відповідним накладенням штрафів.

Зокрема самовільне випалювання рослинності відповідно до ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення тягне за собою накладення штрафу:

– для громадян: 180 – 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 060-6 120 грн);

– для посадових осіб: 900 – 1 260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15 300-21 420 грн).

Також спалювати листя і сухої трави заборонено ст. 50 Конституції України, ст. 9, 12 Закону “Про охорону навколишнього природного середовища”, ст. 16 Закону “Про охорону атмосферного повітря”, “Правилами утримання житлових будинків та прибудинкових територій”, “Правилами утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах”, Законом “Про благоустрій у населених пунктах”.

Окрім того, під час спалювання в навколишнє середовище потрапляють речовини, що виділяються в процесі горіння та є шкідливими для органів дихання. Часто біля вогнищ можна побачити дітей, вплив диму на них особливо небезпечне: 1 тонна тліючої трави = 30 кг чадного газу.

Прибирання та наведення ладу на власних присадибних ділянках, в господарствах і на полях не повинно стати причиною забруднення навколишнього середовища.